Hlavní obsah

Kamencové jezero v Chomutově, koupaliště na dosah ruky

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v létě jsme se rozhodli trochu zmapovat česká přírodní koupaliště a tak nám padla mysl na jedno z nejvýznamnějších a nejzajímavějších - Kamencové jezero v Chomutově. Pohodlná cesta vlakem nás dovezla až přímo k jezeru, jelikož zastávka Chomutov-město je asi 300 metrů od jezera.

Foto: Jana Bečková

Kamencové jezero

Článek

Samotné jezero je oploceným placeným koupalištěm a po mnoha letech sporů a nedorozumění je má pod správou město.

Letos pomalu začalo s opravami a při naší návštěvě vše fungovalo, jak má. Občerstvení, sociální zařízení, sprchy i možnost pronajmout si kabinku. Vstupné je 40 korun a nabízí se i permanentka i možnost dlouhodobého pronájmu kabinky.

Historie jezera

Vzniklo koncem 18. století zatopením prostoru po těžbě kamencových břidlic z let 1558 – 1785 nebo vyhořením uhelné sloje. Přesný způsob vzniku není s jistotou známý, pravděpodobně však jezero patří mezi antropogenní jezera.

Z rozboru literatury vyplývá, že vzniklo v letech 1813–1815. První zmínka o něm pochází z roku 1818. Existuje také názor, že jezero vzniklo přirozenou cestou, byť určitý vliv člověka nevylučuje. Opírá se o skutečnost, že maximální hloubka 4 metry neodpovídá známé hloubce povrchového lomu (18 metrů) a o výskyt pařezů a menších kmenů v obvodové i středové části jezera.

Teorie přírodního původu v místě jezera předpokládá existenci sníženiny nebo bažiny zaplavené kamencovou vodou. Těžba kamence pak probíhala v blízkém lomu, ale mohla se rozšířit (nebo začít) v prostoru jezera. Vrstvení vytěženého materiálu a jeho samovolné požáry mohly způsobit průvaly vody a řícení půdy zaznamenané v historické literatuře, které dotvořily současnou jezerní pánev.

Návštěvnické dojmy

Vstupní brána od města je ze začátku minulého století a asociuje předválečnou dobu. Dřevěné kabinky a pískové pláže na obou koncích jezera jsou určeny pro odpočinek a koupání. Po delších stranách je travnatý břeh a na nejvzdálenější části i oddělená nudistická pláž.

Jelikož se jedná o historické místo, je celé jezero lemováno vzrostlými stromy po jeho jedné straně vede železniční trať. Nad místem se impozantně v pozadí tyčí ohromné panelové domy. Prostě jeho umístění je velmi vhodné a je jasné, že město pomalu kolem něj rostlo. Dříve bylo na periferii a nyní je již uvnitř města Chomutova.

Druhá vstupní brána je přímo na protilehlé straně té první a je zde i parkoviště. Nové toalety a sprchy s umyvadly jsou čisté a kvalitní.

Návštěva tohoto místa s kombinací prohlídky ZOO parku a skanzenu je vynikající pro rodiny s dětmi i pro turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám