Hlavní obsah

Kam s velkoobjemovým odpadem? Do sběrného dvora

Novinky, Josef Zajíc

Kam vyhodit velkoobjemový odpad, tedy skříně, sedačky, televize. To je oříšek. Ten už v předminulém století řešil spisovatel Jan Neruda. V roce 2019 mají lidé lehký úkol. Prostě tento odpad odvezou, odevzdají do jedenácti sběrných dvorů, které na území města Ostravy OZO provozuje.

Foto: Josef Zajíc

Velkoobjemový odpad patří do sběrných dvorů. Nálepky jsou na 1500 kontejnerech na směsný odpad.

Článek

Koncem října spustilo město Ostrava ve spolupráci se společností OZO Ostrava a Městskou policií Ostrava kampaň zaměřenou proti nelegálně odkládanému odpadu u kontejnerových stanovišť.

Po dobu tří listopadových týdnů OZO záměrně neodklízelo objemový odpad odložený u kontejnerů, aby si lidé uvědomili, kolik nelegálně odloženého odpadu v průběhu na různých místech Ostravy vzniká.

Nebyla to ani první ani poslední kampaň. Je pravda, že v listopadu byl úklid okolo kontejnerových stanovišt nejmenší. Tak například: v září bylo množství svezeného odpadu v tunách 64,88 za 133 000 korun, říjen 65,59 za 135 000 korun a v období od 18. do 30. listopadu to bylo "jen" 41,27 tun za 89 000 korun.

„Odkládání velkoobjemového odpadu vedle kontejnerových stanovišt je nebezpečné především pro samotné obyvatele sídlišť, ale také v rodinných zástavbách. Lidé se mohou zranit při odkládání běžného odpadu. V těchto místech se za určitých podmínek množí potkani. Nejde o OZO. My máme práci a my to uklidíme. Jde o obyvatele kolem takto utvořených černých skládek,” konstatoval ředitel OZO Karel Belda, který obyvatelům Ostravy nabízí tři zákonné možnosti, jak se objemového odpadu z domácností zbavit:

1. Jsou to sběrné dvory. Těch je 11 po celé "velké" Ostravě. Ostrava-Kunčice, Poruba, Přívoz, Zábřeh, Mariánské Hory, Martinov, Radvanice, Slezská Ostrava, Stará Bělá, Krásné Pole, Polanka nad Odrou.

2. Další možností jsou velkoobjemové kontejnery, které OZO přistavuje po dohodě s městskými obvody.

3. Objednat si odvoz přímo z domu. Podrobnosti: www.ozoostava.cz

Podle náměstkyně primátora města Ostravy Kateřiny Šebestové se do třítýdenní kampaně zapojila i Městská policie Ostrava, která se snažila odhalit ty, kteří velkoobjemový odpad skladují u kontejnerových stanovišť.

„Městská policie se podílela na součinnosti při kampani, kdy se velkoobjemový odpad neuklízel. Máme již vytipovaná místa, kde se nedaří lidi přesvědčit, že se prostě pořádek musí udržovat. V tomto období jsme zaznamenali deset případů. Jednalo se celkem o 14 osob, kdy 13 osob jsme postoupili příslušnému správnímu orgánu a v jednom případě jsme celou věc vyřešili příkazem. Dva lidé, kteří přenesli sedačky a křesla, je na náš popud zase odnesli, dvě ženy, matka z dcerou, pod "rouškou" noci přenesli také již vyřazené věci ke kontejnerovým stanovištím. Jeden si stál na svém. Nemá auto, tak to dá, kam chce... Je třeba připomenout, že za tvoření černých skládek je možné udělit pokutu až do výše 50 000 korun," sdělil ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček

OZO Ostrava každoročně sveze přes 600 tun takto nelegálně odloženého odpadu. Za jejich sklizení jen v roce 2018 město Ostrava zaplatilo bezmála 1,5 milionu korun.

Na podporu správného nakládání s objemným odpadem byla také vytištěna nová mapa sběrných dvorů s aktuální otevírací dobou, která bude k dostání ve všech ostravských sběrných dvorech a na úřadech městských obvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám