Hlavní obsah

Kam s nimi? Na Brněnsku vánoční stromky většinou odvážejí popeláři

Novinky, Jiří Smutný

Likvidace vánočních stromků je v současné době aktuální problém. Na Brněnsku končí většina stromků tam, kde ostatní komunální odpad, tedy ve spalovně nebo na skládce. Pouze jejich menší část nalézá smysluplnější využití, například jako krmivo.

Foto: Jiří Smutný

Návrat k přírodě?

Článek

Kdo nemá vánoční stromek umělý nebo zasazený v květináči, musí ho po Vánocích nějak zlikvidovat. Výhodu má ten, kdo topí pevnými palivy, může ho spálit.

Kdo ne, má dvě možnosti. Buď ho dá do popelnice nebo k ní, aby ho odvezli popeláři, nebo ho prostě vyhodí z okna a čeká, že se postará někdo jiný. Většina lidí naštěstí volí první možnost, byť je i dost těch druhých (přiložené snímky jsou ze Židlochovic).

Nabízí se myšlenka, že by se stromky mohly například zkrmit. Není to ale tak jednoduché. Například v brněnské zoologické zahradě by je nevzali.

„Stromečky bereme pouze neprodané ze zahradních center, každý rok kolem 500,“ říká tisková mluvčí zoo Monika Brindzáková. „Od jednotlivých domácností nebereme, je tam riziko zbytku ozdob a následných zažívacích problémů zvířat. Týdně spotřebujeme kolem 100 stromků. Pochutnávají si na nich losi, sobi, takini, nepohrdnou ani žirafy, jako enrichment dáváme jakům, bizonům nebo velbloudům.“

Reklama

Výběr článků

Načítám