Hlavní obsah

Kam na Silvestra a na Nový rok? Třeba na prohlídky zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Marie Charvátová

Chcete strávit dobu na přelomu roku malinko netradičně? Pak neváhejte a zažijte atmosféru zámku i v zimě. Zavítejte do komnat v Mníšku pod Brdy a navštivte v pondělí 31. prosince i v úterý 1. ledna prohlídkové trasy pro dospělé, speciální prohlídky pro rodiny s dětmi, sklepení nebo vyhlídku z věže.

Foto: Anna Čelouchová

Zámek v Mníšku je otevřen na Silvestra i na Nový rok. Netradiční pohled na věž s barokní kaplí.

Článek

Otevřou se pro vás obě prohlídkové trasy a uvidíte tak barokní jídelny na prvním okruhu i soukromé pokoje na druhém.

Na první trase nahlédnete do všech nárožních věží, které tu podle pověsti díky čertovi zůstaly jen tři. V první je rodinná kaplička, do které stavitel Servác umístil cenný oltářní obraz. Objednal si ho u Karla Škréty. Druhá věž je hodinová a sloužila jako kafírna, poslední je lovecká, tu zase využíval pán zámku jako svou šatnu.

Na druhé trase zavítáte do meziválečného období. Tady zjistíte, jak se bydlelo na zámku v době našich babiček a prababiček a možná uvidíte některé povědomé předměty. Háčkované polštářky, svaté obrázky, vyšívané přehozy, staré hračky, telefon jako z filmu pro pamětníky nebo lázeňská kamna, kterými jste ohřívali vodu na chalupě.

Pro rodiny s dětmi jsou připraveny speciální silvestrovské i novoroční prohlídky, návštěva Kouzelného sklepení s pohádkovými bytostmi i malování ve výtvarné dílně. V pohádkovém sklepě děti potkají třeba zimní vílu s žezlem ročních dob. Jestlipak trošku nasněží?

Po oba dny se také výjimečně otevře výstup na prostřední věž s hodinami, odkud se nabídne zájemcům pěkná vyhlídka po nejbližším okolí zámku. Stačí vystoupat po dřevěném točitém schodišti, které vede z nádvoří až do podkroví a připomíná období starého hradu na Mníšku.

Reklama

Výběr článků

Načítám