Hlavní obsah

Kadaňský Egermannům dům se po opravě představí návštěvníkům v plné kráse

Novinky, Václav Vlasák

V sobotu 26. dubna si zájemci budou moci zdarma prohlédnout nedávno zrekonstruovaný měšťanský dům v Kadani, do kterého zavítal i Václav Havel jako prezident.

Foto: Václav Vlasák

Egermannův dům najdete v ulici Jana Švermy nedaleko kadaňské radnice.

Článek

Královské město Kadaň a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel zvou na akci Brány památek dokořán.

V sobotu 26. dubna od 9.00 do 15.00 hodin bude veřejnosti otevřen měšťanský dům čp. 7 („Egermannův“) v ulici Jana Švermy. V tomto domě sídlí Turistické informační centrum Kadaň, najdete zde také galerii městské památkové rezervace a galerii Karla Havlíčka a krásné reprezentativní prostory. Vstupné je zdarma.

Jak uvádí kadaňský historik Petr Hlaváček, v případě Egermannova domu (čp. 7) jde o pozoruhodnou budovu, která je svou historií úzce propojena s dějinami celého města. V jádře gotický měšťanský dům ze 14. století, renesančně i barokně přestavovaný, je v městských písemnostech poprvé uveden roku 1637. Kolem roku 1750 jej zakoupil významný kadaňský obchodník Kajetan Egermann, který jej nechal nákladně upravit v pozdně barokním a rokokovém stylu. Bohatá štuková rokoková fasáda zřetelně vykazuje rukopis kadaňského stavitele Johanna Christopha Kosche.

Dům má i novodobější historii. Při své návštěvě zdejšího kraje 12. února 1990 do něj zavítal tehdejší prezident republiky Václav Havel. Od 12. února 2014 připomíná jeho návštěvu pamětní deska umístěná na domě čp. 7 v ulici Jana Švermy. V době prezidentské návštěvy zde fungoval obchod, lidově označený jako „Rybárna“. Desku odhalil Jan Macháček, předseda správní rady Knihovny Václava Havla. Milým hostem slavnosti byla Věra Lichtenbergová, bývalá vedoucí „Rybárny“, která na návštěvu Václava Havla ráda zavzpomínala.

Od 60. let 20. století začal dům chátrat, prováděna v něm byla jen nejnutnější údržba. Teprve roku 2002 jej ze soukromých rukou odkoupilo město Kadaň a započala jeho postupná obnova i s pomocí evropských dotací. Rekonstrukce byla dokončena byla v roce 2013. Jak se povedla, se můžete nyní přesvědčit na vlastní oči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám