Hlavní obsah

Kadaňská Základní umělecká škola Klementa Slavického slaví šedesátiny

Novinky, Václav Vlasák

V Kadani si připomněli 60. výročí založení Základní umělecké školy Klementa Slavického. A bylo se na co dívat i poslouchat.

Foto: Václav Vlasák

Ředitelka školy Jana Mazánková přivítala diváky v sále kulturního domu Střelnice.

Článek

V letošním roce si Základní umělecké škola Klementa Slavického v Kadani připomíná 60. výročí založení školy. Městský hudební ústav byl v Kadani oficiálně otevřen 1. ledna 1951, ale aby byl podchycen celý školní rok, bylo povoleno prozatímní vyučování již od 1. října 1950.

Prvním ředitelem školy se stal Vojtěch Hrubý, který se do Kadaně přistěhoval v roce 1946 a otevřel zde první soukromou hudební školu. Od té doby se na škole vystřídal řada skvělých pedagogů i známých jmen a postupně se k hudebnímu oboru přidal obor výtvarný a nakonec v roce 1993 i obor taneční.

„Od roku 1999 sídlí naše škola v překrásném, esteticky podnětném prostředí františkánského kláštera, kde obývá jižní křídlo z první poloviny šestnáctého století a bývalý noviciát, který byl postaven v letech 1747 až 1749,“ připomněla ředitelka školy Jana Mazánková. Přítomné upozornila i na to, že jméno nese škola po významném hudebním skladateli, který na škole několik let působil.

Součástí letošních oslav byl i komponovaný pořad spojený s výstavou, který se uskutečnil 27. dubna v kulturním domě Střelnice. Zde se představily všechny tři obory, která se ve škole vyučují – hudební, výtvarný a taneční. Příležitost vystoupit dostali i malí žáčci, kteří s uměleckými obory teprve začínají. Ne zbytečně zde tvrdí, že jsou škola příležitostí. Komponované představení bylo citlivě poskládané a dokázalo představit ucelenou paletu školní činnosti.

A co je vizí školy do dalších let? „Vychovat kreativního, sebevědomého, vnímavého a citlivého člověka, který využije své umělecké schopnosti a zkušenosti k sebevyjádření a seberealizaci,“ řekla ředitelka školy Jana Mazánková. Ta zároveň poděkovala všem, kteří se na přípravě a průběhu představení podíleli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám