Hlavní obsah

K výstavě Stříbřené poklady lidové zbožnosti připravil Pavilon skla zajímavou přednášku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V klatovském Pavilonu skla je až do 16. června k vidění výstava Stříbřené poklady lidové zbožnosti. Tématem výstavy jsou stříbřené figurky světců, které se staly od poloviny 19. století velmi oblíbenou součástí svatých koutů v domácnostech nižších vrstev a také výzdobou mnoha kapliček či kostelů.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

K výstavě Stříbřené poklady lidové zbožnosti Pavilon skla připravil přednášku Tajemství stříbřeného skla, kterou povede PhDr. Jitka Lněničková

Článek

Stříbřené figurky světců byly ozdobou nejen šumavských kapliček, ale domácích oltáříků a obydlí ve městech i na venkově. Tyto stříbřené poklady si lidé často přinášeli z poutí na svatá místa a stávaly se pro ně i vzpomínkou na konkrétní pouť a zážitky s ní spojené. Figurky jsou velmi půvabné, zhotovené specifickou technikou a obdařené patinou dotýkání.

Nejčastěji jde o zpodobnění Ježíše Krista a Panny Marie, ale objevují se i jiní světci – častěji např. Jan Nepomucký. Stříbřené figurky pak často provázely i další artefakty ze stříbřeného skla – svícny, drobné vázičky na květiny apod. A tak také tyto předměty podobně jako v tehdejších kapličkách a svatých koutech domů a bytů doplňují i ve výstavě figurky světců.

Jde o první specializovanou výstavu, která dokumentuje tento velmi zajímavý fenomén lidové zbožnosti. Předměty byly zapůjčeny na dva měsíce z mnoha veřejných a několika soukromých sbírek.

Poděkování patří Muzeu Šumavy v Sušici a Kašperských Horách, Vlastivědnému muzeu Dr. Hostaše v Klatovech, Sklářskému muzeu v Novém Boru, Národnímu muzeu v Praze, Wallfahrtsmuseum v Neukirchenu beim H. Blut, Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodu, Muzeu fotoateliér Seidl v Českém Krumlově, Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a soukromým sběratelům. Pouze díky mimořádné vstřícnosti všech bylo možné na jednom místě shromáždit tematicky i technicky reprezentativní soubor stříbřeného skla souvisejícího s lidovou zbožností.

Na výstavě je i několik naprostých unikátů. K nim patří zejména dvě figurky Panny Marie s Ježíškem, které pocházejí z 60. let 19. století, a jsou nejstaršími zatím známými stříbřenými figurkami v evropském kontextu vůbec. Dále je to naprosto ojedinělý soubor figurek sv. Jana Nepomuckého, z nichž zaujme nepochybně ta zhotovená ze zeleného skla. Ve výstavě je také zřejmě jediná dochovaná figurka sv. Mikuláše a mnoho dalších zajímavých exponátů.

Výstava byla připravena ve spolupráci s Klatovskými katakombami jako doprovodný program 13. ročníku Barokních jezuitských Klatov.

Přednáška k výstavě v Pavilonu skla

K aktuální výstavě proběhne v Pavilonu skla v pátek 24. května od 17 hodin i přednáška s názvem Tajemství stříbřeného skla, kterou povede kurátorka PASKu PhDr. Jitka Lněničková.

„Nejprve se bude hovořit o starší velmi nebezpečné výrobě zrcadlových vrstev za použití sloučenin rtuti, která způsobila nejen v šumavských podkladárnách zrcadel mnoho nemocí a úmrtí. Poté se přejde k vynálezu z poloviny 19. století – chemickému stříbření skla, které se začalo vedle zrcadel používat u užitkového i dekorativního skla. A nakonec se bude mluvit i o reflektorech, termoskách i současném výtvarném umění a designu,” uvedla PhDr. Jitka Lněničková.

Na přednášku naváže komentovaná prohlídka výstavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám