Hlavní obsah

K prameni u Nesvačil vede cesta s výhledy na Karlštejn i malé lesní zoo

Novinky, Jiří Cysař

Obora v Litni, kde přímo od silnice můžeme sledovat početné stádo vysoké zvěře, a pramen u Nesvačil jsou hlavními cíli cesty Českým krasem, na niž vás zveme.

Foto: Jiří Cysař

Mapa výletu

Článek

Východiskem cesty je nádraží v Zadní Třebani - zde hned začínáme po zelené turistické značce stoupat vzhůru za nádražím do kopce nad obec. Z vrcholu kopce je krásný výhled na Cukrák a do údolí Berounky.

Po vrstevnici zhruba ve výšce 300 m. n. m jdeme do vesnice Běleč. Tato víska je rozprostřená na kopcích a tak klesáme do středu obce a pak zase nahoru do Litně. Zde začíná chráněná krajinná oblast Český kras. Jdeme kolem okraje golfového hřiště Karlštejnu a míjíme místní potok a již opět naše cesta stoupá nahoru - po pravé straně máme železniční trať do Lochovic. Zde je zajímavě zaříznutá do protilehlého svahu.

Při příchodu do Litně máme za sebou 5,5 km a stometrové převýšení. Zde se můžeme občerstvit u benzínové pumpy nebo v místní restauraci, popř. v obchodu s občerstvením. Dojdeme až na konec k rozcestníkům na náměstíčku u obchodu a stoupáme k oboře za Litní.

Po asi půl kilometru metrech jsme přímo u obory. Zde se nám může naskytnout nádherný pohled na velké stádo jelenů a laní. Naproti je bažantnice a tak jsme se vlastně ocitli v malé zoologické zahradě.

Zde opouštíme turistickou trasu a odbočíme na polní cestu vpravo a pokračujeme k lesu. Pozor, po asi sto metrech je rozcestí, zde se dáme opět doprava a již nám nic nebrání dojít k lesu a rozhlédnout se po krajině se vzdáleným Karlštejnem na obzoru. Onu siluetu hradu můžeme také vidět přímo v Litni při stoupání k oboře.

Nyní již lesní cesta nás provede lesem a pak k výhledu do krajiny a to na Hřebeny, část Brd. Jsme zhruba 400 metrů nad mořem a nad námi jsou vrcholy Šamor a Mramor. Míříme k Nesvačilské vyvěračce, což je upravený vydatný pramen uprostřed polí a luk. Nesvačilská vyvěračka je krasovým pramenem. Odvodňuje jeden z nejjižnějších výběžků Českého krasu.

Orientačním bodem je velký krmelec, okolo něhož projdeme a pak již směřujeme k sloupům elektrického vedení, které vidíme před námi v malém úvozu. Od tohoto místa nám zbývá pár metrů k pramenu. Zde přímo ze země v louce vytéká čistá a průzračná voda a zásobuje Vodický potok, tudíž je jeho pramenem.

V tomto místě máme dvě možnosti - buď sejít podél potoka do Nesvačil a na zastávku lokálky, nebo se vydat nahoru svahem k silnici do Všeradic. První trasa je už stále dolů z kopce až k zastávce bez stoupání. Cesta do Všeradic ještě trochu stoupá a to na silnici z Vinařic do Všeradic, dovede nás do tří restaurací ve Všeradicích a pak na vlakovou zastávku.

Celý výlet je asi 15 kilometrů dlouhý, start máme ve výšce 200 m. n. m. a vrchol cesty je o 200 metrů výš. Cesta je zvlněná a tak počítejme minimálně s třemi hodinami chůze. Občerstvení je cestou. Při krásném počasí jsou k mání - jak již bylo v textu naznačeno - nádherné výhledy do krajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám