Hlavní obsah

K oslavám geografických informačních systémů se opět přidal i Uherský Brod

Novinky, Elen Sladká

Již tradičně se město Uherský Brod připojuje k celosvětovým oslavám geografických informačních systémů v rámci akce Den GIS 2014.

Foto: Elen Sladká

Již tradičně se město Uherský Brod připojuje k celosvětovým oslavám geografických informačních systémů v rámci akce Den GIS 2014.

Článek

„Bez GISu by si dnes svoji práci nedokázal asi představit žádný ze zaměstnanců radnice. Já osobně si již těžko vybavím den, kdy bych jej alespoň jedenkrát nespustil. Trend v komunální správě je jednoznačný a velmi rychlý, čím dál tím více agend je postupně převáděno právě do mapové reprezentace v městském GISu. Stále se nám však nedaří přitáhnout k užívání městského GISu masivněji nejširší veřejnost, málokdo z občanů ví, jak obrovské kvantum informací je na našem mapovém serveru uloženo, snadno např. zjistíte, kde jsou dětská hřiště nebo v kterém roce byla postavena zajímavá boží muka, kterých jste si náhodně ve městě všimli při své procházce. Den GIS je největší akcí, kterou město každoročně pořádá, aby se pro mnohé netušené možnosti městských map dostali do povědomí širší veřejnosti. A je dobře, že rok od roku je program zajímavější a zájem veřejnosti větší,“ uvedl místostarosta Jan Hrdý, který má informační systémy města ve své kompetenci.  

Dopolední pro studenty středních škol vedl RNDr. Pavel Švec Ph.D. z VŠB-TUO. Seznámil žáky s technologií GPS a jejím praktickým využitím. Je velká škoda, že příležitost poslechnout si výklad od erudovaného odborníka nevyužilo více brodských škol. Po celou Dne GIS 2014 bylo také možné zhlédnout výstavu map na radnici a zúčastnit se dvou tematických soutěží o ceny.  

Odpolední program byl určen pro širokou veřejnost. Cyklus přednášek zahájil RNDr. Pavel Švec Ph.D svým příspěvkem „Co je to GIS?“ Na něj navázal Ing. Josef Veselý z firmy Geomma s. r. o., který přítomným přiblížil svůj obor „Svět očima geodeta“. O leteckém snímkování, termografii a portálu Mapy .cz velmi zajímavě pohovořil Bc. Michal Sýkora.

Trochu jiný pohled na využití a pořizování map přinesla přednáška Mgr. Jaroslava Bioleka z Geografického ústavu MU Brno a Mgr. Kataríny Tulakové z Katedry výtvarné výchovy MU Brno, která nesla název „Poznej své město pomocí mentálních map“. Tento poměrně nový přístup je grafické uspořádání klíčových slov, doplněné obrázky vyznačující vzájemné vztahy a souvislosti.

Může být využívána například k učení, plánování nebo řešení problémů. Všichni účastníci si vyzkoušeli vytvořit svou vlastní mentální mapu Uherského Brodu. V této mapě nešlo ani tak o správné uspořádání ulic a staveb, ale o to, co je pro každého ve městě důležité, kde se cítí dobře a kde má naopak strach, která část města mu připadá jako přátelská, kde by chtěl relaxovat a sportovat apod. Po přednášce následoval workshop v centru města, na kterém si mohli všichni vyzkoušet projít se městem z pohledu mentálních map.

V doprovodném programu byly vyhlášeny také výsledky jubilejního desátého soutěže Foťte naše město.

Reklama

Výběr článků

Načítám