Hlavní obsah

K očistě zlínských ulic pomůže nový samohybný vysavač

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Úklid po akcích konaných na náměstí, očista zastávek a dalších frekventovaných míst či pomoc při blokovém čištění by měl zvládat nový akumulátorový samohybný vysavač, který si pořizují Technické služby Zlín.

Foto: Magistrát města Zlína

Samohybný vysavač se ve zlínských ulicích objeví v listopadu. Ilustrační foto.

Článek

„V ulicích města se objeví během listopadu. Pro provoz v městských podmínkách ho předurčují tichý provoz a nulové emise,“ informoval dnes tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Cena nového vysavače činí 385 tisíc korun, je ale vyvážena provozními vlastnostmi a šíří možných využití. Podle údajů výrobce vydrží stroj na jedno nabití pracovat 8 až 16 hodin, což je pro dané účely zcela dostačující.

„Efektivnější bude například úklid zastávek městské hromadné dopravy, který dosud probíhal v podstatě ručně. Totéž pak platí pro očistu po sportovních či kulturních akcích,“ řekl zlínský radní Michal Čížek, v jehož gesci jsou Technické služby Zlín i doprava.

Stroj bude nasazován také během blokového čištění, které každý rok od dubna do října probíhá po celém území města. Primárně se sice tato činnost provádí mechanizací, i zde ale často dochází na ruční dočištění.

„Problém způsobují řidiči, kteří navzdory upozorněním a pod hrozbou pokuty nerespektují v dané lokalitě zákaz parkování. Pod auty pak zůstávají nečistoty, které jsou následně rozfoukány i na očištěné plochy. Právě komunální vysavač by v tomto případě mohl velmi pomoci,“ vysvětlil Jakub Černoch, ředitel Technických služeb Zlín.

Samohybný vysavač Glutton 2411 má elektrický pohon vpřed i vzad. Rychlost si reguluje obsluha pomocí madla. Chod je velmi tichý, což je dáno jak utlumením, tak i typem pohonu. Vysavač má několik nástavců, nádrž na nečistoty s objemem 240 litrů a díky své konstrukci zvládá i přejezdy přes obrubníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám