Hlavní obsah

K nejstarším lázeňským městům v Evropě patří i Kudowa Zdrój

Novinky, Dana Ehlová

Jen několik kilometrů od česko-polské hranice na severovýchod od Náchoda leží jedno z nejstarších lázeňských měst nejen v Polsku, ale v celé Evropě. Město, jehož lázeňská tradice sahá až do 17. století – Kudowa Zdrój.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na pavilon s pitnými prameny.

Článek

V současné době jsou lázně Kudowa Zdrój velmi oblíbené a vyhledávané pacienty i turisty ze všech koutů Evropy.

Zatímco jedni přijíždějí především za minerálními prameny a přírodní léčbou, druhé láká nádherná okolní příroda, přitažlivost pískovcových Stolových hor s upravovanými turistickými i cyklistickým stezkami nebo možnosti bohatého kulturního vyžití či moderního sportovního zázemí.

Srdcem lázní a místem s největší koncentrací lázeňských budov je park rozkládající se na úpatí kopce zvaného Góra Parkowa. Stojí zde pavilon s minerálními léčivými prameny z roku 1853 - nejkrásnější a největší lázeňská stavba tohoto typu v Dolním Slezsku.

Má tvar polokruhové rotundy s velkými obloukovitými okny a je do něj přivedena léčivá voda ze tří pramenů, jejichž léčivé účinky jsou známy od roku 1580. Interiér zdobí obrovské palmy a obrazy známého profesora Arpada von Molnara z vídeňské akademie výtvarných umění, které pocházejí z přelomu 19. a 20. století. Původním místem k pití léčivé vody byl ale altán, který stojí na konci kryté promenády.

Po pitné kúře a léčivých procedurách lze v klidu posedět ve stylové kavárně Sisi, popřípadě se zaposlouchat do hudby při jednom z četných koncertů v zadním traktu budovy.

Přímo naproti tomuto pavilonu najdete sanatorium Zameczek s lomenou střechou – charakteristickým prvkem původních dolnoslezských staveb, dokončený v roce 1722. Zaslouženou pozornost poutá i sanatorium Polonia z roku 1905 ve východní části, v němž je mimo jiné umístěno lázeňské divadlo. Lázeňské objekty jsou ale rozmístěny po celém městě.

K pitné hale přiléhá lázeňský park, jehož ozdobou jsou několikasetleté okrasné stromy, smrky černé a jedle kalifornské. Na opačné straně promenády má park podobu ozdobné zahrady. Procházkou hlavní alejí se dostanete do jeho lesnatější části, v níž najdete dvě řady pyramidálních dubů.

Vraťme se však zpět k lázním a tomu, za čím sem přijíždějí pacienti. Vedle minerálních pramenů a moderní lázeňské péče je to také podhorské klima, jehož stimulující účinek je v zimě silnější než v létě. Město leží v široké kotlině, která se otvírá směrem k jihu, a před severními nebo východními větry ho chrání horský masiv.

To vše dohromady vytváří příznivé přírodní podmínky, které způsobují stálost teplot vzduchu – v letních měsících je zde teplota nižší než v nížinách, ale v květnu a září naopak tepleji. Takové klima má velmi příznivý vliv lidský organismus, svědčí krevnímu oběhu, dýchání, trávení i nervovému systému. Díky těmto skutečnost zde trvá lázeňská sezóna po celý rok.      

Až se projdete centrem lázní, vydejte se za poznáním celého města. Celkem nedaleko, kousek od místního aquacentra najdete třeba Alej štěstí, která byla založena v roce 2006 jako výraz ocenění záslužné činnosti pro Kudowu Zdrój. Tvoří ji okrasné kužele dubů letních a svůj strom v ní získávají osobnosti kultury, sportu a společenského života.  

Přijmete-li toto pozvání a navštívíte-li Kudowu Zdrój, nebudete určitě litovat. Při procházce po tomto, neustále se rozvíjejícím městě objevíte spoustu zajímavostí a určitě se brzy vrátíte. Je zde krásně v kterémkoliv ročním období.

Reklama

Výběr článků

Načítám