Hlavní obsah

K devadesátinám zněly Luboši Slukovi v rodném Opočně jeho skladby a také zvony

Novinky, Dana Ehlová

Dožít se devadesáti let není dopřáno každému. Luboši Slukovi, jednomu z nejvýznamnějších českých hudebních skladatelů druhé poloviny dvacátého století, který se narodil v září roku 1928 v Opočně, ano. A tak mu rodné město, jehož je i čestným občanem, uspořádalo oslavu s mnoha hudebními dárky.

Foto: Dana Ehlová

Luboš Sluka při oslavě svých devadesátin v Opočně za znění právě opouští Mariánský kostelík.

Článek

Slavit významné životní výročí hudebního skladatele jinak než hudbou by bylo tzv. nošením dříví do lesa, a proto město Opočno ve spolupráci s Opočenskou besedou uspořádalo slavnostní koncert, který se uskutečnil 24. června v Mariánském kostelíku.

Program sestavený z výběru tvorby Luboše Sluky zahájily Renesanční písně v podání Jaroslava Patočky (zpěv) a Radky Zdvihalové (varhany), následovala Porcinkule (samozřejmě, že opočenská) pro 4 flétny v podání Jana Ostrého a jeho žáků. Dlouhotrvající potlesk si vysloužily tři ukolébavky - Jakoubkova, Eliščina a Usínej každý den s pohádkou v náručí, které zazpívala Alena Tichá s varhanním doprovodem Radky Zdvihalové. Následovaly Meditace na téma a putování F. V. Heka v podání Petra Zdvihala st. (housle) a Radky Zdvihalové. Nakonec se představilo Heroldovo kvarteto, které mistrně provedlo Smyčcový kvartet č. 4.

Na Luboši Slukovi bylo patrné, že si koncert opravdu užívá a že mu jeho skladby přináší oprávněnou radost. K tomu si připomeňme, že se celá řada Slukových skladeb pyšní různými cenami, udělenými ve světě i doma. Vedle hudebních ocenění byl skladatel vyznamenán také čestnou medailí T. G. Masaryka. Opočenský rodák zároveň patří mezi ty šťastlivce, jimž na nebi září "jejich" hvězda - asteroid 27978 s názvem Lubosluka.

Ale zpět do Opočna. Sváteční atmosféru ve zcela zaplněném Mariánském kostelíku umocnili i gratulanti, mezi nimiž nechyběla starostka města Šárka Škrabalová a předsedkyně Opočenské besedy Petra Flígrová.

„Vážený pane Sluko, slavíte významné životní jubileum a ani my, Opočeňáci, bychom nechtěli zůstat pozadu a rádi bychom Vám popřáli,“ pronesla slavnostním tónem Šárka Škrabalová a pokračovala: „Z vesmíru na nás svítí hvězdičky nejen Františka Kupky, Medy Mládkové, ale i ta Vaše. Čeho si vážíme nejvíce, je ale to, že jste všichni čestnými občany našeho města. Přeji Vám, aby ta Vaše hvězdička zářila tolik jako Vy, aby dávala energii Vám, ale i všem, kteří se s Vámi setkávají a mají Vás rádi. Přejeme Vám hodně zdraví a pohody, a pokud se budete rád dál do Opočna vracet, bude pro nás čest Vás zde vždy přivítat.“   

V poděkování skladatel znovu přesvědčil, jak rád se do rodného Opočna vrací a jak rád na roky v něm prožité vzpomíná. I před zaplněným Mariánským kostelíkem se rozpomněl na chvíle spojené právě s prostorami, jež v současnosti slouží jako městská koncertní a obřadní síň. „Před sedmdesáti lety jsem v Opočně působil jako regenschori. Tady jsem hrával celý květen na varhany, to byly tak zvané májové pobožnosti. Vždycky se našel prostor i pro muzicírování,“ uvedl mimo jiné a v závěru dodal: „A moc vám děkuju. Za všechno a všem!“

Spolu s hudebními dárky v podobě svých skladeb obdržel jubilant symbolický certifikát na jednu adoptovanou varhanní píšťalu z právě restaurovaného nástroje v klášterním kostele Narození Páně, která (stejně jako planetka) ponese navždy jeho jméno.

To ale nebylo vše. I po doznění posledních tónů a potlesku zbývalo stále "rozbalit" ještě jeden, naprosto unikátní, dárek. Ve chvíli, kdy Luboš Sluka opouštěl kostelík, se na jeho počest rozezněly zvony ve zvonici... A kdo ví, možná, že právě jejich hlas inspiroval Luboše Sluku k napsání další skladby. 

Reklama

Výběr článků

Načítám