Hlavní obsah

K bludišti a historickému pivovaru po cyklostezce kolem Tiché Orlice

Novinky, Jiří Cysař

Na cyklostezce z Ústí nad Orlicí do Chocně vás kromě pohodové jízdy čekají dvě zajímavá zastavení. První se váže ke gastronomii a druhé místo se váže k naší historii a jako bonus nabízí trochu adrenalinu. Takže neváhejme a vydejme se na cestu kolem řeky Tiché Orlice.

Foto: Jana Bečková

Pomník J.A. Komenského

Článek

Orlické hory a Podorlicko jsou protkány hustou sítí cyklostezek a turistických tras. Zde si vybere každý jak výkonnostní cyklista, tak rekreační sportovec. Vybrali jsme si jednu z méně náročných cyklistických tras - a to mezi Ústím na Orlici a Chocní. Náš start jsme situovali do Hylvát, místní části Ústí nad Orlicí.

Hned zde je první zastavení, které stojí za zmínku. Nově otevřená restaurace, umístěná v bývalém Měšťanském pivovaru. Z původního pivovaru se zachovala pouze bývalá bytová a úřednická budova, kde jsou dnes byty, v klasicistním slohu a provozní stavba s komínem. Podoba ostatních objektů byla změněna řadou stavebních úprav.

Po létech chátrání zde byla loni otevřena restaurace a další místa jako kavárna a kongresový sál. Historie sahá až do roku 1892, kdy pivovar vznikl přístavbou k obytnému traktu Hylvátské rychty. A není to první zmínka o tomto místě v historickém vzpomínání, jelikož usedlost čp. 1 bývala ve středověku rychtou. A tak kvalitní jídlo v historické budově nás připravilo na další cestu.

Ještě stojí za zmínku, že o obnovení pivovaru se také zde uvažuje. Pan majitel nám o tom řekl, že si představuje malý pivovar otevřít snad za rok a vařit zde původní Hylvátské pivo.

Vyjíždíme po cyklotrase a míříme přes město a kolem nového nádraží směr Brandýs nad Orlicí a Choceň. Nejdříve po silnicích, až se dostáváme na pohodlnou cyklostezku bez automobilového provozu. Po cestě nás jen provází železniční trať. Krásné okolí a možnost občerstvení v Bezpráví nás přivede k druhému místu, které zve k zastavení. Jedná se o památník věnovaný J. A. Komenskému, na tomto místě pobýval v letech 1622 - 1625. Z jeho domu se zachovaly pouze sklepy.  A co je zde tedy zde plné adrenalinu a napětí?

Je to hned naproti umístěný přírodní labyrint neboli bludiště. Bludiště leží na ose pomníku a jeho půdorys tvoří čtverec o rozměru 35 x 35 metrů. Uvnitř čtverce je zjednodušená azimutálně pojatá kresba zemské koule, kde hlavní poledníky a rovnoběžky rafinovaně přerušované komplikují cestu do centra labyrintu.

Ve středu, tedy v cíli, vzniká výtvarný objekt symbolizující "ráj srdce". V současné době jej tvoří točité kamenné schody. Toto jsme si přečetli na plánku, hned po zakoupení vstupenky za padesát korun, leč až do středu jsme se nedostali. Opravdu to je bludiště a my bloudili, až nás opět přivítal vchod - tedy nyní východ. Do středu nám prostě nebylo souzeno se dostat...

Po tomto zážitku již pomalu jedeme do cíle, jíž byla Choceň. Ještě máme možnost se cestou přímo u trati a cyklostezky se zastavit v Mítkově na občerstvení a už nám zbývají poslední kilometry do cíle. Osmnáct pohodových kilometrů je pro rodiny s dětmi ideální trasa a nejen pro ně. I senioři přivítají tuto jízdu, třeba na elektrokole.

Reklama

Výběr článků

Načítám