Hlavní obsah

Jump-blues 50. let západního pobřeží USA roztančilo ženy i dívky na trávníku pod zářící lunou

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento hudební styl, spojený s West-Coast, tedy západním pobřežím, byl vlastně předchůdcem rock and rollu. Jeho zásadní představitel naší hudební scény, Jan Stehlík, do Polžic pozval i harmonikáře Charlie Slavíka, aby rozšířil coby host zde vystupující bluesové trio St. Johnny Blues Band.

Foto: Petr Hejna
Článek

Open air, tedy počesku pod širým nebem, koncert zmíněného hudebního seskupení proběhl, tak jak je již vlastně tradicí, 5. června, tedy ve svátek našich věrozvěstů, a to v Café Kryštof Harant v Dolních Polžicích. Nejedná se o nějakou podřadnou špeluňku, ale o zařízení vyhlášené nejen svojí pizzou a dalšími produkty kuchyně, ale současně i nabídkou špičkově kvalitní živé hudby. 

Poslední, kdo zde před partou plným jménem prezentovanou jako St. Johnny Blues Band zahrál, byl v červnu Laczo Deczi & Celula New York, krátce před ním duo Smeykal & Plánka, sezónu zahájil Mario Bihári. Na programu tohoto léta bude ještě například jazzový Space Projekt saxofonisty Ondřeje Čtveráčka nebo multikulturní festival.

Namísto kmenového bubeníka Pavla Plánky (Jaromír Nohavica, Marie Rottrová, Blue Effect, David Koller, Jaroslav Svěcený…) zaskočil Dan Hubáček, jihočeský bard z Kameňáku - jde o jím preferované označení Kamenného Újezdu u Českých Budějovic, s nějakým filmem, vtipem či podobně, přes naprostou souznělost, nemá tento termín ani trošku něco společného.

I on má za sebou barvitou hudební minulost, od jihočeského revivalu Led Zeppelin, Bratrů Karamazových, Ivana Hajniše, Pavla Jakuba Ryby a dalších po současné trio Blues Amplifed se zpěvákem a baskytaristou Janem Holečkem - ten na klávesy a coby zpěvák působí v Energitu Luboše Andršta. Baskytarista Zdeněk Wimpy Tichota hraje kupříkladu s Michalem Prokopem, má za sebou na pažbě baskytary záseky jako třeba Jiří Stivín, Yandim Band aj.

Frontman Jan Stehlík, neboli St. Johnny, nekompromisní a osobitý představitel jump-blues 50. let, je nejen kytaristou a zpěvákem, ale i autorem mnoha duch jeho oblíbené éry ctících skladeb. Druhý ze sólistů Charlie Slavík, cítěním mu víc než blízký, je léta uznávaný citlivý a brilantní hráč na foukací harmoniku (rovněž zpěvák), v současnosti je aktivní v několika vlastních projektech.

Čtvrteční sváteční večer na prostoru před podnikem nabídl návštěvníků prakticky tříhodinovou smršť energické a pohodové muziky v podání radost sálajících hudebníků. Není proto divu, že i některá dítka vydržela až do konce a zapojila se do tance pod pódiem, stejně jako dívky a dámy bez rozdílu věku, páry samozřejmě nevyjímaje. A Johnny, nejen aby dodržel stylovost termínu "jump", tedy skok, se občas vskutku při hře povznesl nad prkna pódia. 

Počasí opravdu také přálo, nelze než přát pořadatelům stejně hojnou účast pod hvězdnou oblohou, prosvícenou měsíční září, i pro další akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám