Hlavní obsah

Jubilejní ročník ústecké pouti je již pouhou krásnou vzpomínkou

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 90. ročník Ústecké staročeské pouti skončil. Třídenní maratón zábavy, který proměnil Ústí nad Orlicí ve středisko sportu, kultury, hudby, pouťových atrakcí i laskomin tady definitivně uzavřel letošní letní radovánky.

Foto: Stanislava Dvořáková

Oblíbené TORNADO, byť nepatří k staročeským atrakcím, nesmí na současné pouti chybět.

Článek

Veselý ráz Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí a prostranství před poštou získá opět všední podobu s pomyslnou připomínkou konce léta. Tak tradičně končí ústecká pouť, tak nekompromisně končí i letní období.

Skončil i pouťový doprovodný program - turnaj v beach volejbalu, zápasy neregistrovaných tenistů, utichl areál v Cakli, kde probíhalo Janouškovo Ústí, nezní v Popráči Balkan trip, dohrála skupina Těžká doba v hostinci U Malinů. Zmizela improvizovaná hospůdka u hasičské zbrojnice včetně hudebních skupin Madam a Trumf, které doprovázely odpolední posezení.

Zůstaly jen otevřené výstavy v Městském muzeu, Městské knihovně, v Galerii pod radnicí a XVII. ročník výstavy kulturního umění výtvarníků různých oborů z celé republiky v Kulturním domě.

Historická lákadla i pouťové povyražení

Organizátoři letos slibovali řadu novinek, a tak nezbývá, než zrekapitulovat, jak se jim povedlo očekávání naplnit.

Zajímavou inovací bylo uvedení šermířské scénky a následné představení starých řemesel. I když délku trvání ovlivnil prudký liják s kroupami, stal se tento nápad příjemným zpestřením a vhodným doprovodem slova "staročeská".

Další překvapení přinesly nové atrakce. Obyčejné houpačky a řetízkové kolotoče už náročné návštěvníky tolik neoslovují. Zážitky tak rozšiřují moderní zařízení, která zájemce oslovují rychlostí nebo obraty kabinek, kdy se zúčastnění ocitají i vzhůru nohama.

Novou neodmyslitelnou atrakcí tak bylo tornado a samozřejmě i autíčka, která nesmí na žádné větší pouti chybět. Z klidnějších kolotočů na Mírovém náměstí pro malé i velké to bylo ruské kolo, labutě a nové play ball, kde se kabinky pohybují na měnícím se náklonu roviny. Rychlejší byla horská dráha a další nová Skate kosmického rázu, která byla umístěna na prostranství před poštu.

Řadě známých dětských atrakcí dřívějších let, kolotoči, helikoptérám, skákacímu hradu, cirkusovému domu a crazy dance pro odvážné, nově dominoval bohatě malovaný vláček projíždějící exotickou krajinou.

Zbývající střelnice a kola štěstí zůstala při starém. Ani pouťová nabídka zboží a pochutin se nezměnila. Dávno si český člověk zvykl na langoše a thajské nudle, letos bylo možné si koupit i bramborák. Tradičně pak musí být na pouti stánky se sladkostmi, s cukrovou vatou nebo perníkovými srdci.

Zpestření jídelníčku bylo možné zaznamenat v hasičské hospůdce, kde se podávaly typické české topinky s česnekem nebo sýrem.

Tato bohatá nabídka snad každému přinesla oblíbenou formu zábavy a ústecká pouť tak příjemně naplnila dny letního volna.

Reklama

Výběr článků

Načítám