Hlavní obsah

Jubilejní reedice je holdem Evě Olmerové, dámě s báječným talentem a nelehkým osudem

Novinky, Robert Rohál

Výběr toho nejlepšího z repertoáru zpěvačky Evy Olmerové přináší album Čekej tiše, které nedávno vydal Supraphon. Reedice původně vinylového alba z roku 1983 se dočkala zvukové úpravy, nového grafického ztvárnění a v podobě CD také doplnění šesti bonusovými písněmi.

Foto: archiv Supraphon

Zpěvačka Eva Olmerová.

Článek

Osobitá interpretka by oslavila půlkulaté narozeniny (narozena v lednu 1934), odešla však bohužel mnohem dříve (1993). Zpěvačka od pánaboha, stylově ne zcela ukotvená, ale ve všech podobách výtečná, a také žena živel.

Základní čtrnáctka skladeb je původním vydáním datována mezi roky 1968 až 1983. Najdete tu Olmerové nejslavnější písně s texty Jiřího Grossmanna nebo Aidy Brumovské. Nechybí temný bluesový repertoár skladatele/textaře Josefa Kainara, lehký jazzík kamaráda Luďka Hulana či slavný tradicionál O, Happy Day s textem Zdeňka Borovce.

Doplněním obrazu hlasově, frázováním a celkově mimořádné zpěvačky je původně Piafové Non, je ne regrette rien, v českém překladu Ronalda Krause jako Jdou, léta jdou. Mezi bonusovou šesticí skladeb najdete scatovou legrácku s Jiřím Suchým na téma Muž a žena, semaforské Slunce zhaslo dojetím, dva kousky trampského písničkáře Jarky Mottla nebo připomínku skutečnosti, že Eva Olmerová se skvěle popasovala i s repertoárem Traditional Jazz Studia.

Stylový obal Karla Halouna a Luďka Kubíka skrývá to nejpodstatnější z Olmerové repertoáru šedesátých a sedmdesátých let. Je to výběr zásadních písniček pro nejširší okruh posluchačů, v mnoha případech na první poslech, v těch ostatních pak povědomě znějících všem pamětníkům.

Eva Olmerová (21. ledna 1934 Praha – 10. srpna 1993 Praha) byla česká popová a jazzová zpěvačka, osobitá šansoniérka, často bývá přirovnávána ke zpěvačce Bessie Smith.

Video ZDE

Reklama

Výběr článků

Načítám