Hlavní obsah

Jubilejní přehlídka slováckých klenotů zve do Uherského Hradiště

Novinky, Veronika Friedlová

Dřevo, kukuřičné šustí, proutí, plátno - tradiční materiály, ze kterých vznikají krásné nadčasové výrobky. K tomu sladké i slané dobroty, vyráběny z místních surovin, podle původních receptur, bez zbytečných umělých „zlepšováků“. To jsou výrobky certifikované značkou Tradiční výrobek Slovácka.

Foto: Jaromír Šallé

Výroba kraslic

Článek

Přijměte pozvání na 10. ročník před-adventní Přehlídky Slovácko v tradici v sobotu 16. listopadu od 9.00 do 16 hodin v prostorách uherskohradišťské Reduty. Během dne se můžete seznámit s nejrůznějšími technologiemi, ukázkami výroby většiny z více než 70 certifikovaných výrobců, kteří jsou držiteli značky Tradiční výrobek Slovácka.

Předseda Regionu Slovácko, Ing. Stanislav Blaha, vysvětluje principy spolupráce s výrobci: „Značku Tradiční výrobek Slovácka dnes může používat celkem 79 výrobců z celého regionu, letos jsme přijali 7 nových. Za jejich zodpovědný výběr v souladu s pravidly původu řemesla v regionu, dodržení postupů, materiálů, technologií a kvalitní řemeslné i umělecké zpracování ručí odborná komise složená z etnografů Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, Odboru kultury a památkové péče KÚ Zlínského kraje a Regionu Slovácko.“

„Součástí doprovodného programu budou dílničky pro děti, povídání o medu nebo ukázka první fáze výroby Strážnického modrotisku - zapsaného na seznamu UNESCO. Paní Mahdalová z Nivnice předvede ukázku práce na cifrovacím stroji, paní Buchtelová z Malé Vrbky práci na tkalcovském stavu,“ představila zlomek programu celého dne Veronika Šarátková, manažerka projektu Tradiční výrobek Slovácka.

„K poslechu zahrají cimbálové muziky Marečci a Muzikaša, vystoupí Malučká a Malá Nivnička, a také Děcka z Kunovic. Dnem nás provede moderátorka Terezie Habartová,“ dodala Veronika Šarátková. Rodičům dětí je určená odborná beseda s PhDr. Romanou Habartovou, na téma Děti a kroj.

Polovina listopadu je ideálním časem pro pořízení drobností pod stromeček, které ale mohou vzbudit velkou radost. Právě proto, že jsou vyráběny s uctivostí a citem k tradičním řemeslům. Na přehlídce se potkáte s lidmi, kteří si váží tradic a usilují o jejich zachování. I chuťové pohárky zajásají - na místě budou k ochutnání čerstvé vdolečky, perníčky, škvarkové krajance, domácí sýry a další dobroty. Příznivce vína jistě potěší ochutnávka vín v režii pana Habrovanského ze Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám