Hlavní obsah

Jubilejní padesáté setkání sokolníků v Opočně začalo, přijeli majitelé dravců z několika zemí

Novinky, Dana Ehlová

Tradiční sokolnická akce evropského významu - Solnické setkání - se již popadesáté koná v Opočně. Od 11. do 14. října jsou na programu ranní nástupy účastníků a večerní výřady ulovené zvěře na nádvoří zámku, chybět nebudou lovecké fanfáry a v sobotu pak ukázky lovu s dravci pro veřejnost.

Foto: Dana Ehlová

Vrcholem prvního dne Sokolnického byla Svatohubertská troubená mše.

Článek

Do Opočna se sjelo na sto třicet sokolníků z naší republiky i několika zemí Evropy. Nechybí zástupci Velké Británie, Chorvatska, Polska nebo Německa.

Jubilejní setkání zahrnuje i výstavu v Kodymově národním domě, mistrovství sokolovitých dravců ve stoupavém letu nebo koncert lovecké hudby v Mariánském kostelíku.

Vrcholem prvního dne byla určitě slavnostní Svatohubertská troubená a zpívaná mše v kostele Nejsvětější Trojice, během níž se účastníci pomyslně vrátili o několik století zpět nejen díky dobovým kostýmům, ale i nádherné atmosféře, která ve svatostánku panovala.

Pro zajímavost připomeňme, že svatý Hubert byl franský biskup, zakladatel Lutychu, který se podle legendy náboženskému životu zasvětil po setkání s jelenem na honu, a proto se stal patronem lovců a myslivců. V kalendáři je jméno Hubert zapsáno 3. listopadu.

Slavnostní zahájení 50. setkání sokolníků proběhne ve čtvrtek 12. října v 9.30 hodin na nádvoří opočenského renesančního zámku. Unikátní pohled na mohutné i menší dravce na rukách jejich pánů si určitě opět nenechá ujít mnoho dětí i dospělých.

Sokolníci i jejich okřídlení svěřenci mají před sebou tři dny lovů v několika honitbách na území východních Čech a jejich mottem je: „Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám