Hlavní obsah

Jubilantka Marta Kubišová si vyrazila do zlata svůj avantgardní portrét

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojnásobná slavice Marta Kubišová vyrazila v jablonecké České mincovně ve čtvrtek do zlata svoji podobiznu. Po Lucii Bílé a Haně Zagorové je zpěvačka, která letos slaví 75. narozeniny, třetí popovou hvězdou série Slavíci ve zlatě. Kubišová osobně provedla první ražbu, poté se již razící stroj rozeběhl naplno.

Foto: archiv České mincovny

Ražba mincí i medailí probíhá v Jablonci

Článek

Medaile je buď z ryzího zlata o hmotnosti půl a jedné unce, či stříbrná uncová. Na jedné straně je zpěvaččina tvář ve zjednodušených obrysech, přičemž její ústa překrývá pěticípá sovětská hvězda. Na rubu je pak text Modlitby pro Martu překrytý čtyřmi letopočty.

První tři „66, 68 a 69“ připomínají trojici vítězství v anketě Zlatý slavík. Rok „70“ je hvězdou překrytý jen částečně kvůli tomu, že slavíka sice vyhrála, ale byl jí předán neoficiálně. Autorem motivu je mladý nadějný medailér Roman Shamilyan.

„Paní Kubišová si tento avantgardní motiv vybrala sama a my jsme se pokusili připomenout zejména ty hluboké a silné myšlenky, které paní Martu charakterizují a jsou tak reflektovány do obou stran mince,“ uvedl Shamilyan.

Marta vždy pomáhá zvířatům

Kubišová si před samotnou ražbou prohlédla výrobní prostory České mincovny, která produkuje české oběživo, ale i medaile. „Nahlédnout do výrobních prostor České mincovny je ohromující zážitek. Je nesmírně zajímavé vidět precizní práci, která za výrobou všech mincí a medailí stojí,“ uvedla nadšeně Kubišová.

Po slavnostním aktu převzala šek na 5000 korun z prodeje medaile. Peníze jsou určeny pro psí útulek Dášenka v Jablonci. „Je to pro mě obrovské a milé překvapení. Jsem ráda, že koupí mé medaile také usnadníme život opuštěným zvířátkům,” reagovala Kubišová, která je pomocí zvířatům, zvláště opuštěným nebo nemocným, všeobecně proslulá.

„Jsme rádi, že jsme mohli přivítat českou trojnásobnou slavici Martu Kubišovou, která se svou hudbou zapsala do dějin České republiky mimo jiné jako bojovnice za svobodu a odpůrce komunistického režimu. I proto si své místo v sérii Slavíků ve zlatě nepochybně zaslouží,“ řekl PR manažer České mincovny Jaroslav Černý.

Poslední bude Dalibor Janda

Zlaté uncové medaile s Martou Kubišovou budou k zakoupení za 55 000, půluncové pak za 29 950 Kč. Prvních sto kusů z omezeného emisního nákladu 300 půluncových medailí je ručně číslováno na hraně.

„Pro zájemce, kteří se k omezené zlaté sérii medailí už nedostanou, připravila Česká mincovna tisíc kusů medailí stříbrných o váze jedné trojské unce za 2000 Kč,“ dodal Černý. K zakoupení je i originální tematické album, do kterého lze medaile ze série Slavíci ve zlatě elegantně a bezpečně ukládat.

V sérii Slavíci ve zlatě Česká mincovna již vydala, a některé jsou ještě k dispozici, medaile Karla Gotta, Waldemara Matušky, Mekiho Žbirky a na jaře vyjde k završení celé kolekce poslední medaile Dalibora Jandy.

Reklama

Výběr článků

Načítám