Hlavní obsah

Jsou jeskyně Pusté kostely a Pekelné doly na Českolipsku branou do pekel?

Novinky, Jana Vančatová
Aktualizováno

Českolipsko nabízí řadu přírodních zajímavostí, některé ještě čekají na své objevení. Přesto komplex uměle vytvořených jeskyní na Velenicku Pusté kostely asi znát budete, zejména díky již pohádkové klasice S čerty nejsou žerty. Návštěva podzemního pískovcového labyrintu je nezapomenutelným zážitkem.

Foto: Jana Vančatová

Pusté kostely II - bývalý menší podzemní pískový lom je jen 300 m vzdálený od Pekelných dolů

Článek

Pusté kostely jsou umělé jeskyně, které naleznete v půvabné krajině Velenického údolí rozprostírajícího se podél meandru řeky Svitávky, u silnice spojující obce Velenice a Svitavu, mezi Zákupy a Cvikovem.

Byť jeskyně vznikly v důsledku lidské činnosti, neubírá jim to ani na kráse, ani tajemnosti. Kdy a proč vůbec vznikly? Nejpravděpodobněji v důsledku odtěžení písku z pískovcového masivu. Podle názoru historiků zde v 18. století vznikly z popudu hraběte Kinského podzemní pískové doly. Písek byl využíván při broušení zrcadel v blízkých brusírnách, „pusté prostory“ byly následně využívány k různým účelům – jako náhony pro vodní mlýny, hamr, brusírny skla i skladiště.

Aby se obrovské odtěžené prostory uvnitř pískovcového masívu nezřítily, v jeskynních systémech byla vytvořena podpůrná síť pilířů, místy až čtyři metry vysokých. Vyskytly se však i spekulace, že jeskyně vznikly jinak, protože zatím nebylo dohledáno, že by se kde tímto způsobem vůbec písek těžil.

Ještě dříve lokalita sloužila jako skrýš náboženským uprchlíkům i dočasné obydlí místních obyvatel za třicetileté války. O tři staletí později, za II. světové války byla do největšího jeskynního prostoru přesunuta část výroby letadel luftwaffe. Pod krycím názvem Nautilus sem na podzim roku 1944 nacisté přemístili z Polska válečnou výrobu leteckých kanónů MK 108 (ráže 30 mm). Po skončení války byly prostory upraveny a využívány jako skladiště ovoce a zeleniny Zeleninou Terezín. Následky tohoto užívání jsou dodnes patrné a razantně setřely původní ráz celého umělého jeskynního komplexu.

Dnes nejrozlehlejší část jeskyní láká hlavně motorkáře, kteří zde mají svůj klub a mohou na svých strojích zajet až do nitra skal. Nebýt úsilí současných správců v 90. letech minulého století, bývalé „skladiště“ bychom ani obdivovat nemohli. Jen díky několika nadšencům byl největší komplex Pustý kostel I, dnes známý jako Pekelné doly, vůbec zpřístupněn.

Během roku zde motorkáři pořádají několik akcí, ale mimo ně jsou Pekelné doly od dubna do října volně přístupnou turistickou atrakcí. Při procházce rozlehlými prostory s třiceti pilíři můžete zavzpomínat, kde v pohádce S čerty nejsou žerty (1984) Karel Heřmánek jako Lucifer na pověstné váze vážil hříšníky, kde se smažili v kotlích za své hříchy, kudy do pekla vlekly Dorotu Máchalovou...    

Celý pískovcový komplex představuje prostory o rozloze 3500 metrů čtverečných, je největším ve střední Evropě, zpřístupněné jsou zhruba jeho dvě třetiny, stálá teplota je 12°C.

Navštivte také Pustý kostel II vzdálený asi 300 metrů od Pekelných dolů, prostor je mnohem komornější a menší, volně přístupný celoročně.

Nejdobrodružnější je průchod bývalým podzemním náhonem řeky Svitávky dlouhým zhruba 300 metrů, proraženým pod skalním masívem; baterky s sebou! Máte možnost si vybrat ze 4 vstupů. Je to nezapomenutelný zážitek, který ocení malí i velcí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám