Hlavní obsah

Josefovské pálení čarodějnic opět s průvodem - a tentokrát bez pálení

Novinky, Václav Mikeš

V neděli 30. dubna se v Josefově na Sokolovsku opět konala tradiční akce Pálení čarodějnic. Letos opět s průvodem, který dovedl účastníky úvodní scény z Hřebenů do Josefova k inkvizičnímu soudu. Součástí zábavy byla i soutěž masek dětí a dospělých a nové vystoupení místního souboru Kroupata.

Foto: Václav Mikeš

Průvod na cestě do Josefova

Článek

Poklidné dubnové odpoledne na návsi na Hřebenech. Místní hospodyňky nabízí pečivo, květiny, bylinky či vykrmenou husu, panstvo se vyhřívá na sluníčku a přihlíží. A kdo nic nedělá, ten vymýšlí zlo.

Takže dva zbrojnoši zadrží tři nešťastnice a volají inkvizitora. A ten, čirou náhodou, zrovna jede kolem. A už je tu zcela objektivní vyšetřování a následné obvinění z čarodějnictví. Všichni, včetně zvědavců, se přesouvají do Josefova k soudu, pěšky za povozem s panstvem a předvojem jezdců na koních.

V Josefově na návsi zatím občané vztyčili Májku a lidé se začínali scházet na zábavu. Po příchodu průvodu publikum obklopilo soudní dvůr. A inkvizitor řádil. Za pomoci kata vyšetřoval evidentně zcela "spravedlivě". Čarodějnice ano či ne, na tom nezáleží. Majetek, to je jiná.

Po zjištění majetkových poměrů bylo rozhodnuto. Nebohá květinářka šla již sama na skřipec a tam už vinu přiznala. Následoval kouzelný spor o upálení mezi katem a inkvizitorem. Po zabavení majetku už o nic nešlo, takže k vyhnání ďábla z těla stačila očistná koupel v posvěcené ledové vodě.

Zábava pokračovala, hudba hrála a čekalo se na přehlídku masek. Nejprve děti, které se předváděly za doprovodu hudby. Komise měla těžkou a nevděčnou práci. Nakonec vybrala tři nejlepší masky, které obdržely věcnou cenu. Čokoládovou medaili pak po zásluze získaly všechny děti. A nastoupili dospělí. Po loňské jediné účastnici se letos parket zaplnil. Opět dokonalé masky, opět těžký úkol pro porotu. Vyhrála pouze jedna, cenu by zasloužily všechny.

Po pauze se to množství čarodějnic přesunulo na náves pod Májku. Začal Čarodějný tanec. Šestnáct žen a mužů se svými přáteli se představilo v dalším excelentním vystoupení místního souboru Kroupata. Ani rodinní příslušníci nepoznávali dokonalé masky, doplněné originálními košťaty. Tanec kolem kouřícího hrnce byl kouzelným zážitkem, po právu oceněným ovacemi diváků.

Pak už s nastalou tmou pokračovala tradiční zábava. Skupina HOW-WADA hrála a zpívala, parket byl stále plný tanečníků, téměř 250 platících účastníků se dobře bavilo. Až konečně došlo pivo, zazvonil zvonec a zábavy byl konec.

Postavená Májka potřebuje pokácet a povedená místní rodinka už snad brousí pilu. Tak za měsíc na shledanou v Josefově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám