Hlavní obsah

Josefína má dvojčata, bílou ovečku a černého beránka

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se naučit nové techniky zdobení kraslic nebo umět plést pomlázku? Můžete se v sobotu 28. března vydat na velikonoční jarmarky, například do Bruntálu na zámek, nebo třeba na Velikonoční zdobení do Stránského na Rýmařovsku.

Foto: Vladimíra Křenková

Josefína letos přivedla na svět dvě jehňata.

Článek

V Nedělní škole řemesel ve Stránském už připravuje Vlaďka Křenková s rodinou přírodní materiály na velikonoční dílnu, kde si zájemci budou moci v sobotu v čase od 10 do 16 hodin vyrobit dekoraci pro svůj příbytek na Velikonoce, nebo se alespoň inspirovat druhými.

„Můžete si také s dětmi projít farmu a hezky zblízka se podívat na nově narozená jehňata. Chováme ovce valašky a mezi jehňaty máme znovu dvojčata, od Josefíny,“ zve paní Vlaďka.

O zvířatech Vlaďka dokáže vyprávět se zaujetím a velkým srdcem. Třeba právě o ovci Josefíně: „To je první černá ovečka v našem stádu. Před pár lety jsem si ji vysloužila od kamaráda, prostě za pár dní práce na jeho statku jsem si místo výplaty vyprosila tuhle nádhernou osobnost. Vždycky byla zvláštní, a když dospěla, poznali jsme, že miluje pozornost. Josefína rodí jehňata zásadně v počasí-nečasí. Jednou je to vichřice, pak zase mráz, nebo kroupy. Tak letos udělala výjimku... - a nebo ne? Protože letos se jí to povedlo při zatmění slunce, tedy tom částečném. Tak má Josefína bílou ovečku a černého beránka a oba se jí moc povedli.“

V sobotu se má počasí vyvést, proto k velikonoční dílně přibude ještě opékání špekáčků u táboráku. Nedávno tady ještě na sněhu Vlaďka připravovala oběd na grilu pro kolegyně z jesenického klubu BPW (mezinárodní federace Business & Professional Women). Prostory Nedělní školy řemesel se totiž staly jakousi základnou klubu i jeho networkingových obědů, které pomáhají navazovat prospěšné kontakty pro podnikání.

V rámci jednoho setkání tady ženy podnikající v Jeseníkách i širším okolí přivítaly tři americké vysokoškolačky, studující v Praze a zajímající se o život v České republice, naše tradice a zvyky. Přijela sem Rebecca Hannigan z Woodstocku v Georgii, Linda Moses pochází z historického města Williamsburg ve státě Virginia a Hannah Sachs z Warrenton ve státě Virginia.

„Jsou skvělé a mají skvělé originální nápady. V Česku se jim líbí nejen krajina, ale i jídlo a vstřícní lidé, především ale historie. Povídali jsme si o kdečem. V Americe networking probíhá výhradně kvůli byznysu, ale tady u nás to prý bylo jiné. Dívky velmi ocenily uvolněnou a přátelskou atmosféru. Ve Stránském natočily krátký film a zavěsily na internet,“ dodala Vladimíra Křenková.

Nedělní školu řemesel provozuje občanské sdružení Stránské a zájemci se tady učí rozličným dovednostem, třeba upéct chléb, zpracovat ovčí vlnu, tkát na stavu a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám