Hlavní obsah

Josef Zíma hlavním hostem Vtelenské dechparády

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 25. května se v Jizerním Vtelně před zámkem Stránov uskutečnil jubilejní ročník malého dechovkového festivalu Vtelenská dechparáda.

Foto: Alena Čížová
Článek

Akci pořádala umělecká agentura Briva pod záštitou senátora Jaromíra Jermáře a krajského zastupitele Karla Horčičky. Hostitelem byla dechová hudba Krajanka. Ta si na sluncem rozjasněné pódium pozvala další skvělé kapely: Táboranku, Maguranku ze Slovenska, cimbálovou muziku Studánku a také taneční soubor Furiant.

Hlavním hostem odpoledne byla však ikona dechové písničky Josef Zíma. Jakmile se objevil na pódiu, stovky lidí nadšeně aplaudovaly a těšily se na jeho zpěv za doprovodu Krajanky. Krásné počasí akci přálo, a tak se velmi příjemně sedělo ve stínu pod stromy a poslouchalo staré dobré písničky, bez kterých se neobejde žádná lidová veselice.

Všichni si po většinu času zpívali spolu s orchestry. A nejednalo se jenom o "klasickou" dechovku, bylo možné se zaposlouchat například i do nádherné skladby Hej Jude od Beatles. Na Stránově ji zahrála Maguranka. Folklorní taneční soubor Furiant předvedl pásmo rychlých svižných českých tanců v Boleslavských krojích. Závěr příjemného odpoledne obstarala cimbálovka Studánka.

Desáté výročí Vtelenské dechparády ukázalo, že se tento hudební žánr z našich uší a srdcí hned tak nevytratí. Další možnost, kde se zaposlouchat do libých tónů trubek, klarinetů, pozounů a mnoha dalších se naskytne milovníkům dechovky na festivalu Hraj kapelo, hraj na Křižíkově fontáně v Praze ve dnech 28. a 29. června - vždy od 13 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám