Hlavní obsah

Josef Kovalčuk přednášel o Arnoštu Goldflamovi

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská zemská knihovna v Brně připravila na úterý 20. září přednášku Josefa Kovalčuka Arnošt Goldflam: Cesta od brněnské bohémy k nejuváděnějšímu dramatikovi. Konala se jako doprovodný program k výstavě o Arnoštu Goldflamovi, prezentované v září v rámci seriálu Oči Brna k autorovým sedmdesátinám.

Foto: Jiří Smutný

Profesor Josef Kovalčuk v MZK

Článek

Josef Kovalčuk je divadelní dramaturg, scénárista a pedagog a v současné době i prorektor JAMU. S Arnoštem Goldflamem spolupracuje od sedmdesátých let minulého století.

Jeho přednášku uvedla Romana Macháčková z MZK. Současně představila i publikaci Arnošta Goldflama Písek a jiné kousky, která je v knižním fondu knihovny.

Josef Kovalčuk prezentoval Arnošta Goldflama v celé šíři jeho zájmů. Zejména jako režiséra a dramatika od jeho studií na JAMU přes Večerní Brno, Divadlo X až k prostějovskému a později brněnskému HaDivadlu. Neopomněl ani Goldflamovo pozdější působení v Praze.

Posluchači se dověděli, že Kovalčuk se s Goldflamem potkali v Prostějově v roce 1978 v Hanáckém divadle, předchůdci dnešního brněnského HaDivadla, že Goldflam nejprve pracoval jako režisér ve Večerním Brně, ale po třech představeních „utekl“ do Prostějova, kde z původně amatérského divadla vybudoval profesionální, a že hned jeho první režie hry O strašlivém mordu ve sviadnovské hospodě L. P. 1715 aneb Ondráš měla velký úspěch a divadlo s ní objelo celou republiku.

Kromě víceméně známých skutečností zazněla i řada informací, které běžný divák neznal. Například, že se Goldflam zabýval i malováním, navrhováním scény nebo keramickou tvorbou, že nevyslyšel otcovo přání stát se lékařem a vydělával si jako skladník na výstavišti nebo jak málem skončil v Liberci, kde mělo HaDivadlo nahradit do Prahy odcházející Ypsilonku.

Obohacením vlastní přednášky bylo promítání dokumentárních záznamů rozhovorů, vzpomínek a ukázek z dnes již historických divadelních inscenací.

Reklama

Výběr článků

Načítám