Hlavní obsah

Johanka z Arku přijíždí do Police nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Iva Marešová, které exceluje v hlavní roli Johanky z Arku ve stejnojmenném muzikálu, přijíždí do Police nad Metují. Na Nové Terase zazpívá 28. července v triu Marešová - Yasinski - Chernoklinov, hrající world music se slovanskými kořeny.

Foto: Ája Dvořáčková

zpěvačka Iva Marešová

Článek

Iva Marešová, jeden z nejzajímavějších hlasů, který kdy dal Hradec Králové Praze, jak napsal ve své recenzi Petr Mareček, přijíždí do Police nad Metují v triu, které kromě ní tvoří běloruský akordeonista Aliaksandr Yasinski a ruský violista Ilja Chernoklinov.

„Hrajeme World music se silnými slovanskými kořeny. Je v ní hodně ohně, vášně, něhy, lásky, síly i klidu,“ píše Iva Marešová na svém webu. Skutečností je, že jak zpěvačka, tak ostatní členové tria působí při své hudební produkci jistě a z jejich projevu lze vnímat lásku k hudbě. Ta se potom odvděčuje posluchačům plným zvukem a jakousi „slovanskou laskavostí“; laskavostí, kterou lze slyšet z některých skladeb Antonína Dvořáka nebo která se doslova dere z pláten malíře Josef Čapka.

Iva Marešová je jednou z nejzajímavějších postav české hudební scény. V současné době exceluje v hlavní roli Johanky z Arku ve stejnojmenném muzikálu. Kromě toho je od roku 2016 zpěvačkou v legendární skupině Martina Němce Precedens. O tomto svém angažmá řekla: „Můj návrat k rockovější energii mi přinesl do života hodně změn a krásy.“

Dalším zvučným jménem, se kterým Iva Marešová spolupracovala, je „kytarový mág“ a člen skupiny Pražský výběr Michal Pavlíček (Na kloboučku, Beatová síň slávy, hudba k baletnímu představení Malý princ, muzikály divadla Ta Fantastika – Excalibur, Dáma s kaméliemi, Obraz Doriana Graye). Koncertovala i se skupinou Blue Effect Radima Hladíka nebo s kapelou Čechomor.

Trio Marešová – Yasinski – Chernoklinov se nebojí hudebních experimentů. Ač jsou základem již zmiňované slovanské kořeny, můžeme v hudbě vysledovat i vlivy jazzu, blues nebo cikánské hudby. Ale hudebníci dokáží vše zkomponovat do jasně čitelné linie, která umí oslovit naprosto každého posluchače. Ani se nemusí jednat o ono pověstného co Čecha, to muzikanta, protože nadčasovost hudby smazává rozdíly mezi absolutním hudebním sluchem a obyčejným posloucháním hudby. V tom je projev tria naprosto unikátní, a když už pro nic jiného, tak právě pro tuto věc stojí za to si ho poslechnout.

Koncert pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a podporou Města Police nad Metují v rámci Nové Terasy 2018. Patronkou Nové Terasy je starostka města Ida Jenková.

Vstupné dobrovolné.

Trio Marešová – Yasinski – Chernoklinov.

Police nad Metují

Terasa před Muzeem papírových modelů (Tyršova 341).

Sobota 28. července od 20.00 hodin

Reklama

Výběr článků

Načítám