Hlavní obsah

Jobánek se vrátil po třech letech do Velkých Karlovic a vyhrál Bike Valachy

Novinky, Martina Žáčková

Jan Jobánek se stal vítězem závodu horských kol Bike Valachy, který se konal v sobotu 16. června v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích jako třetí díl seriálu Valachy Tour. Druhé místo obsadil Jan Fojtík, třetí Dominik Buksa. Mezi ženami zvítězila Silvie Zvonková.

Foto: archiv Valachy tour
Článek

Celkem se v Bike Valachy na dvou tratích v délce 20 a 38 kilometrů utkaly tři stovky závodníků. Dalších 212 malých sportovců se zapojilo do dětských závodů na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích.

Pořadatelé letos hlavní trasu upravili a vyřadili z ní dřívější technicky nejobtížnější úseky, což závod nejen zjednodušilo, ale také zrychlilo. Zatímco dříve vítězové dosahovali časů kolem dvou hodin, letošní vítěz a jeden z favoritů Jan Jobánek byl v cíli za 1 hodinu a 24 minut.

„Oproti jiným závodům, které obvykle jezdím, je to opravdu nezvyklé tempo, skutečný sprint od začátku do konce,“ zhodnotil v cíli Jan Jobánek, známý mimo jiné jako trojnásobný vítěz závodu Obr Drásal, který obnáší 175 kilometrů a osmihodinový výkon na kole. V minulosti již v Bike Valachy startoval, obsadil třetí místo v roce 2015.

„Tentokrát to bylo sice kratší a svižnější, ale určitě nelze říct, že jednodušší. Zdejší kopce nedávají bikerům nic zadarmo, jsou poctivé a prověří každého závodníka. Během závodu na trase prakticky není místo, kde byste si odpočinuli, musíte jet naplno. Mám rád dlouhá a táhlá stoupání, která právě Velké Karlovice a Bike Valachy nabízí, závod jsem si užil. Jsem spokojený o to víc, že mé letošní výkony jsou zatím nevyrovnané,“ dodal Jobánek.

Pro vítěznou ženu Silvii Zvonkovou byl karlovický závod vůbec prvním setkáním se seriálem Bike Valachy, a to přesto, že žije v nepříliš vzdálených Valašských Kloboukách. „Dosud jsem ale jezdila hlavně závody u nás v okolí nebo na Slovensku. Také mám roční miminko, takže se teď ke kolu postupně vracím. Jsem ze závodu nadšená. Místní kopce mi vyhovují a líbilo se mi i vše kolem - zázemí, organizace, hezké ceny pro vítěze, milí lidé... Za rok určitě přijedu znovu,“ pochvalovala si Silvie Zvonková.

Již nyní probíhá registrace do dalšího závodu seriálu Bike Valachy – do mini triatlonu Valachy Man, který se díky každoroční tisícovce sportovců stal největší veřejnou akcí svého druhu v České republice. Uskuteční se v pátek 3. srpna u vodní nádrže Na Stanoch známé také jako Balaton v Novém Hrozenkově. Nabídne dvě trasy pro dospělé i s možností závodů ve štafetách, k tomu také triatlonové závody pro děti v různých věkových kategoriích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám