Hlavní obsah

Jižní terasy znásobily atraktivitu historického centra Hradce Králové

Novinky, Dana Ehlová

Velké náměstí v Hradci Králové je velice atraktivní lokalitou z pohledu turistů i obyvatel krajské metropole. Toto historické centrum města obepíná pás, na kterém se kdysi nacházelo středověké opevnění a který se teprve nedávno stal oblíbeným a vyhledávaným místem.

Foto: Dana Ehlová

Hradec Králové je bohatší o další nádherný kus zrekonstruovaného území, které určitě přináší radost nejen návštěvníkům města, ale i domácím.

Článek

Jedná se o prostor teras a sadů, z nichž některé části byly po léta veřejnosti nepřístupné. Teprve dohodou vlastníků pozemků, tedy většinou církve a města, nastal zlom a mohla začít jejich rozsáhlá obnova.  

A právě díky tomu je již několik let Hradec Králové bohatší o další nádherný kus zrekonstruovaného území, které určitě přináší radost nejen návštěvníkům města, ale i domácím. I pouhá půlhodina relaxace na terasách - například v době polední pracovní nebo studijní pauzy - dodá, zvláště teď na jaře, spoustu energie.    

Nejrozsáhlejší obnovenou částí jsou Jižní terasy - původně obranný gotický prostor postupně přeměněný v soukromé barokní zahrady, který na přelomu 19. a 20. století z jihu ohraničily činžovní domy. Dále ho vymezují dvě slavná schodiště - barokní Bono publico a betonové podle návrhu architekta Josefa Gočára z roku 1910. Z nich lze také na Jižní terasy vstoupit.  

Stavbaři během rekonstrukce opravili horní i dolní městské hradby přiléhající k chodníku a navíc přistavěli část horní hradby. Pro tento účel se nechaly vyrobit gotické cihly, jež byly ještě speciálně otryskány, aby navodily dojem stáří. K nim samozřejmě patří historické spárování.

Dále se zde objevily sadové úpravy, altán, pergoly, vodní prvky, svítidla i lavičky a dodaly Jižním terasám vzhled a funkci veřejného parku a vyhledávané odpočinkové zóny.  

Jižní terasy však nejsou v žádném případě obyčejným parkem s možností odpočinku. Lze zde načerpat i spoustu poznatků o historii Hradce Králové. Uvidíte zbytky středověkých staveb a další stopy dávných století. Vedle známého schodiště Bono publico se nacházejí základy dolní Rybářské věže z 15. století, které se říkalo také Biřická a jejímž přízemím procházela pěší cesta spojující město s předměstím. Cesta zanikla právě v souvislosti se stavbou schodiště.  

Za pozornost stojí také studna z první poloviny 18. století, která byla součástí barokní zahrady za přilehlým domem. Na nejvyšší terase jsou vyznačeny základy parkánové hradby z 15. století, patřící do druhé linie středověkého opevnění města. K atrakcím se řadí i fontány u původně barokního schodiště pod zahradním sálem bývalé jezuitské koleje.         

Obnovení teras a zbytků hradeb se nezastavilo na jižní straně, ale pokračovalo i v severní části a v lokalitě Žižkových sadů, kde si vyžadovalo maximální ohleduplnost k cenné zeleni, která se zde nachází.   

A výsledek? Pokud si při návštěvě krajské metropole dopřejete čas na klidnou procházku a posezení v příjemném prostředí, zavítejte právě sem. Budete velice mile překvapeni.      

Reklama

Výběr článků

Načítám