Hlavní obsah

Jizerské noviny informují turisty už pět let

Novinky, Milan Turek

Malé jubileum slaví Jizerské noviny. Pět let každého půlroku vycházejí v oblasti regionu Jizerských hor - Liberecka, Frýdlantska, Jablonecka a Tanvaldska. Letní vydání informuje o turistických zajímavostech regionu s přílohou programu kulturních a sportovních akcí.

Foto: Milan Turek

Jizerské noviny vycházejí jjiž pátým rokem

Článek

Editorka Jizerských novin Renata Van Vleetová vzpomíná: "Do roku 2004 vycházely Turistické noviny od Sdružení Český sever. Potom ztratili zájem a informace z Jizerských hor jsem začala připravovat s děvčaty z infocenter. Tehdy se dohodly Helena Janegová z Jablonce a Naďa Burianová z Liberce, že by se měly využít a Liberec je vytiskne. To byl prvopočátek. Finanční zastřešení na sebe vzal region Jizerské hory a od roku 2006 vyšlo první číslo, od roku 2009 jako registrované noviny."

Jizerské noviny vycházejí v dvacetitisícovém nákladu a jsou distribuovány do třiceti informačních center a to i do Polska. Mají anglickou, polskou a německou mutaci, na dvaceti čtyřech stránkách s přílohou kulturních a sportovních programů na půl roku.

O podzimním vydání říká editorka: "Zimní vydání seznamuje  návštěvníky hor o skibusech, běžeckém lyžování, sjezdovkách, skiservisech, půjčovnách, sportovních areálech, a kultuře. Stejně jako v letním vydání o turistických zajímavostech a kulturních památkách."

Letošní vydání je v nové úpravě, reprezentativnější a s přehlednou mapkou Jizerských hor. Již na začátku se návštěvník doví o cyklistice nebo o geocachingu. Obsahem zasahují až do polské části hor a na jihu k Hamru na jezeře. Informace zde najdou maminky s kočárky nebo i vozíčkáři.

Mezi tipy na výlety je celá stránka věnována Ještědským horám a hned za nimi je seznam jizerskohorských rozhleden. Nejsou vynechány ani hrady a zámky, včetně  zřícenin. Polský hrad Czocha a jezera v okolí zná jen málo lidí, ačkoliv to bylo místo schůzky Václava Havla s polskými disidenty. Opomíjena nejsou ani muzea. Mapka je spíše orientační, ale kompletní seznam informačních center zato návštěvníka potěší.

"Noviny dodáváme do všech informačních center Jizerského regionu i polských, do německých příležitostně, jinak je vozíme na různé veletrhy do zahraničí," dodává Renata Van Vleetová. Návštěvníky překvapí i druhý dárek, kterým je letní mapa pro pěší turistiku i cykloturistiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám