Hlavní obsah

Již pošesté se v Habartově vyráběly vánoční dekorace

Novinky, Aleš Plevka

Akci pro veřejnost „Nejen papírové Vánoce“ si na sobotu 15. prosince od 10 do 13 hodin připravily již pošesté v řadě Jana Chalupská a Iva Dobošová spolu se dvěma desítkami dobrovolníků, kteří se na ony tři hodiny převtělili do role ochotných instruktorů. Trpělivě návštěvníkům v Městského kulturního střediska (MKS) v západočeském Habartově vysvětlovali postup výroby vánočních dekorací.

Foto: Aleš Plevka

Asi jedním z nejžádanějších výrobků se stal vánoční věneček.

Článek

Společenský sál MKS se proměnil ve velikou rukodělnou dílnu, v níž na příchozí čekalo celkem třináct stanovišť s mnoha skvělými nápady, které jako vždy daly prostor pro vznik půvabných a originálních dekorací, které se posléze stávají součástí sváteční výzdoby v domovech svých výrobců.

V sále panovala pohodová atmosféra. Nikdo nešetřil úsměvy, děti i rodiče se zaujetím vyráběli a pohodu navozovala i příjemná vánoční hudba, která se nevtíravě šířila éterem. Je jen škoda, že na akci si nenašlo cestu mnohem více návštěvníků. Dvě desítky pořadatelů totiž během celé doby konání přivítaly jen asi něco mezi čtyřmi a pěti desítkami příchozích.

Úsilí, čas a v neposlední řadě i materiál a nápady do tohoto kreativního tvoření vložené tak bohužel nejsou přímo úměrné zájmu veřejnosti, a to navzdory propagaci.

Ti, kteří se rozhodli dorazit, si vše náležitě užili. Vyrábění absolvovali bez tlačenice a front a zhotovené předměty se jim v designových taškách, jež si také sami vyzdobili, hromadily o poznání rychleji než při vyrábění velikonočním, které se z neznámých důvodů těší mnohem většímu zájmu.

Vyzkoušet úplně vše

Jak již bylo zmíněno, nabídka výrobků byla znovu pestrá. Zpracováván byl převážně papír, plast, drátky a nejrůznější barvy. Děti si tak mohly vytvořit rozličné ozdoby, přáníčka, závěsné dekorace či třeba i malý vánoční věnec. Ti větší vše zvládali jen pod dohledem a za asistence rad instruktorů zcela sami, těm menším pak byli k ruce na ty složitější úkony jejich rodiče.

Někteří se rozhodli, že vyzkouší úplně všechno, a tak na místě strávili pořádnou porci času a domů odcházeli s taškou, která byla řádně zaplněna jejich výtvory. 

Po celé tři hodiny se v MKS pilně stříhalo, lepilo, vybarvovalo, drátkovalo, obkreslovalo a následně vše kompletovalo. V několika desítkách habartovských domácností se sobotní výtvory jistě takřka vzápětí stanou milou součástí sváteční výzdoby.

Poděkování za akci náleží pracovnicím Domu dětí a mládeže i partě ochotných dobrovolníků, bez nichž by zrealizována nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám