Hlavní obsah

Již posedmé hostilo habartovské Muzeum bezpečnostních sborů Muzejní noc

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové České společnosti přátel vojenské historie ve spolupráci s Městským kulturním střediskem, Military Car Clubem Sokolov a s několika dalšími subjekty připravili na sobotní odpoledne a večer 11. června populárně-naučné setkání, jemuž dominovaly četnické uniformy a historická vozidla.

Foto: Aleš Plevka

Jiří Převrátil, kurátor sbírek muzea, při jedné z komentovaných prohlídek

Článek

Skromné Muzeum bezpečnostních sborů nabízí expozici věnující se tragickým událostem roku 1938 a také práci prvorepublikového četnictva, a tak není divu, že stejným směrem se ubírala i místní muzejní noc zacílená právě na strážce zákona první republiky a okrajově také na události vážící se k samotné druhé světové válce. 

A co že si na celý den v Habartově tým organizátorů pod vedením kurátora sbírek Jiřího Převrátila vlastně pro zájemce o historii připravil? V době od dvou do šesti hodin proběhlo v muzeu pět komentovaných prohlídek expozice. Muzeum se se svými prostory čítajícími tři místnosti a přilehlé chodby řadí k těm vskutku komorním, ale o to poutavějšího a bohatšího průvodního slova se dostalo všem, kteří o tragické události bezprostředně předcházející světovému válečnému konfliktu projevili zájem a na prohlídku se přišli podívat.

Před prohlídkami i po nich mohli návštěvníci trávit čas v přilehlé zahradě, kde bylo k dispozici vítané občerstvení a k vidění tu byla také kupř. výstava dobové výzbroje a výstroje. Organizátoři mysleli i na děti, neboť si pro ně přichystali několik zábavných soutěží, z nichž tou nejpřitažlivější byla samozřejmě střelba ze vzduchovky. Největší pozornost zde ale poutalo několik kusů historických aut a motocyklů, které se staly hlavním objektem zájmu právě dětí. Těm byla dopřána možnost se podstatnou částí této letité vojenské techniky i projet, což při každém výjezdu auta bylo provázeno velkým nadšením.

Určitým zpestřením a dopředu neplánovaným doplněním programu se stala i návštěva pana Michala Dlouhého, autora mnoha knížek s četnickou tematikou. Jeho příběhy dokonce poskytly také náměty pro první řadu populárního seriálu České televize Četnické humoresky. I pan Dlouhý se stylově dostavil v historické uniformě a po několik hodin v místní knihovně nabízel své knihy spolu s věnováním a podpisem a v případě zájmu také s odborným komentářem.

V sedm hodin večer byl na pořadu dne závěrečný blok programu, který sestával z několika poněkud akčnějších ukázek zaměřujících se na životu nebezpečnou práci četníků. Tyto ukázky již tradičně přitahují nejvíce návštěvníků a nejinak tomu bylo i letos. Hrubým odhadem si je nenechalo ujít něco mezi 120-150 diváky. Ti mohli postupně až do půl jedenácté sledovat boj příslušníků SNB s Banderovci, případ okradení hajného Čupřiny, potyčku bezpečnostních složek s teroristy z roku 1938 a na závěr pak zákrok četníků proti kuplířské bandě.

Tyto ukázky se samozřejmě neobešly bez střelby, která byla tak silná, že u diváků způsobovala nekontrolované záškuby celého těla. Čím více ran padlo, tím větší radost pak způsobily vystřelené náboje klukům, kteří se po skončení každé z epizod vrhali na zelený trávník, aby si domů odnesli něco na památku.

Organizátoři akce odvedli standardně velmi dobrou práci. Zajímavou formou přiblížili zájemcům temnější etapu české historie a je jen škoda, že návštěvnost na habartovské muzejní noci nebyla poněkud vyšší. Tak snad zase za rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám