Hlavní obsah

Již jen ruiny připomínají historii někdejšího zámku a gotické tvrze Zásadka

Novinky, Jana Vančatová

Jsou destinace, kam se turisté jen hrnou, skupiny na prohlídkových okruzích bývají tak velké, že není ani slyšet výklad průvodce. Ale ještě existují zákoutí, která jsou stranou zájmu, kde vás obklopí klid, pohoda. Jedním z nich je i Mohelnice nad Jizerou a zřícenina zámku Zásadka.

Foto: Jana Vančatová

Románský kostelík v Mohelnici nad Jizerou je nejseverněji položenou stavbou na našem území, pochází ze 2.poloviny 12.století

Článek

Mohelnice nad Jizerou je nevelká obec asi čtyři kilometry severně od Mnichova Hradiště. Vydáte-li se po staré silnici spojující město s Českým Dubem, nemůžete ji minout.

Budete-li pozorní, určitě si povšimnete malebného románského kostelíčku Nanebevzetí Panny Marie v jejím centru. Je velmi cenný, pochází ze 3. čtvrtiny 12. století. Rozsahem nevelký objekt vás určitě okouzlí, je to nejseverněji dochovaná románská stavba na našem území.

Díky zdařilé rekonstrukci z roku 1876 ji můžeme obdivovat v téměř nezměněné podobě i dnes. Z původního kostela se dochovala obdélná loď, apsida a věž. Budete-li si chtít prohlídnout také interiér, stačí zavolat na telefonní číslo, které naleznete na dveřích.

Kostelíček se nachází na dohled zříceniny hradu a zámku Zásadka. Mohelnicí můžete roky projíždět, a přesto si zbytků někdejší tvrze rytíře ze Zásadky ani nepovšimnete. Zejména v období, kdy se na prudkém břehu nad soutokem Mohelky a Jizery zcela ztrácí v listoví vzrostlých stromů, které ji obklopují. Zato v zimě a po opadu listí je vidět docela zřetelně a naopak nabízí i pěkný výhled.

Od kostela se vydejte po zelené značce, za necelých deset minut chůze dorazíte k cíli. Nenechte se odradit tím, že značka vede přes soukromý pozemek místního zemědělce, na dvoře vás budou zvědavě obhlížet kohouti, slepice i děti. Po pár desítkách metrů již budete stoupat vzhůru podél potůčku lesní cestou. Na jejím konci vás čeká pohled, který byste rozhodně neočekávali. Poměrně udržované ruiny Zásadky obklopuje neskutečně upravené okolí s čmelínem, broukovištěm, ježkovištěm, několika upravenými skalkami a místy pro odpočinek. Obklopí vás pohoda, ticho a klid.

Původně menší gotickou tvrz nechal postavit zřejmě rytíř ze Zásadky, zvaný Ješek Ocas ze Zásadky. V 15. století ji Čuchové z Navarova prodali kvůli dluhům Jiřímu z Poděbrad, koncem 15.století byla již tvrz přestavěna a označována jako hrad; ve století 16. a 17. proběhla její přestavba v renesanční zámek.  Po stavovském povstání byl předposlední majitel Václav Budovec z Budova v roce 1621 popraven.

Zkonfiskovaný majetek získal Albrecht z Valdštejna, byl připojen k panství Mnichovo Hradiště a stal se součástí valdštejnského majetku až do roku 1945. Za Valdštejnů došlo k postupnému úpadku místního hospodářství. Zámek byl užíván do počátku 19. století, avšak obýval ho již jen panský hajný. Roku 1790 zámek vyhořel, od konce 19. století Zásadka byla již zpustlá.

V současném areálu naleznete zbytky příkopů, hradeb a zdí zámku. Dochovaly se dvě částečně zasypané místnosti v suterénu s valenými klenbami, kamenná ostění oken a oblouková římsa na vnějších průčelích. Ze starších popisů lze vyčíst, že zámek měl sgrafitovou výzdobu.

Zavítáte-li do Mnichova Hradiště, navštivte i Mohelnici a Zásadku, nenabízí vyjímečné skvosty, ale pohodovou atmosféru a klid.

Reklama

Výběr článků

Načítám