Hlavní obsah

Jiřího Bartoně čekají po delší době koncerty, natáčení, divadlo i besedy v knihovnách

Novinky, Robert Rohál

Zatímco v posledních několika měsících se Jiří Bartoň zabýval pedagogickou činností na Mezinárodní konzervatoři Praha, v současnosti se pomalu vrací k vlastnímu hraní a zpívání. Už koncem června bude točit roli pro ostravskou televizi a začátkem července odzpívá dvě šansonová vystoupení.

Foto: archiv Jiří Bartoň

Výraznou roli měl Jiří Bartoň v seriálu Expozitura.

Článek

„Tak jsem se dnes dozvěděl radostnou novinu,“ říká Jiří Bartoň. „V neděli 5. července budu za klavírního doprovodu Marie Drkulové opět zpívat hostům v Lázních Kostelec u Zlína. Bude to moje první představení po koronaviru, těším se  neskutečně... A dva dny na to spolu opět vystupujeme v rámci hudebního programu k rámci slavnostního zahájení výstavy Kultovní filmové plakáty 60. let, která proběhne v Domě kultury v Kroměříži.“

Na samotné divadelní jeviště se vrátí patrně až na podzim. Pokračovat by mělo reprízování inscenace komedie německého dramatika Davida Giesselmanna O klucích aneb Jsem kuchta. Představení uvedlo koncem loňského roku v premiéře pražské Divadlo U22 a Jiří Bartoň zde vytvořil postavu státního zástupce Aschenbacha.

Přestože se živí jako herec a šansoniér, je také vystudovaným filmovým historikem, který má svém kontě nejen publikaci „Velká kniha herců první republiky a protektorátu“, ale také řadu besed v knihovnách. Jenom loni jich absolvoval prakticky po celé republice více než dvacet, hlavní tématem besed či přednášek tvořily osobní causy někdejších hereckých hvězd třicátých a čtyřicátých let.

„Moje nová přednáška se bude týkat okolností vzniku a různých peripetií kolem natáčení filmu Františka Čápa Babička z roku 1940. Osudy řady jeho hereckých představitelů i dalších tvůrců byly velmi zajímavé, leckdy až vypjatě dramatické a bude tedy o čem vyprávět. Spisovatelka Božena Němcová by navíc letos oslavila dvousté výročí svého narození a tato okolnost mi při tvorbě přednášky krásně přihrála do karet,” uzavírá Jiří Bartoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám