Hlavní obsah

Jiří Vondrák březnovým hostem ve vile Löw-Beer v Brně

Novinky, Petra Svobodová

V pátek 23. března vila Löw-Beer přivítá významnou postavu brněnské kulturní scény - písničkáře, dokumentaristu, režiséra, autora divadelních her i próz, někdejšího vydavatele a principála Divadla šansonu – Jiřího Vondráka.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Jiří Vondrák

Článek

Jiří Vondrák vystřídá v křesle určeném pro vilového hosta významného českého shakespearologa prof. Martina Hilského, který Brno navštívil v únoru a vyprodanou schodišťovou halu vily Löw-Beer během necelých dvou hodin nejen poučil o úskalích a krásách překladu alžbětinských dramatiků, ale také pobavil a v neposlední řadě dojal procítěným přednesem několika Shakespearových Sonetů.

Setkání s Jiřím Vondrákem sice ukončí tuto sezónu Hosta ve vile, ale na další zajímavé osobnosti se můžete těšit opět na podzim.

Moderátor Vojta Polanský se jistě vyptá Jiřího Vondráka na úspěšné působení kapely Bowle, vztah k řecké komunitě v Brně, spolupráci s Jaromírem Nohavicou nebo setkávání s Bulatem Okudžavou. Tomuto legendárnímu ruskému spisovateli a písničkáři se J. Vondrák věnoval v několika svých dokumentárních filmech a knihách. V roce 1995 také zařídil jediné a poslední Okudžavovo turné v České republice – koncert v Divadle Husa na provázku a v pražském Divadle Komedie.

Vondrákův tvůrčí záběr je opravdu široký, za dobu své umělecké činnosti vytvořil asi 130 dokumentárních filmů, devět knih, pět autorských CD a čtyři divadelní hry. Věděli jste, že se Jiří Vondrák jmenuje vlastním jménem Vondráček a narodil se v Litoměřicích? Nicméně se považuje za Brňana a Brno je pro něj kouzelné město.

Setkejte se s touto renesanční osobností v pátek 23. března od 19 hodin ve schodišťové hale vily Löw-Beer v Brně, cena vstupného činí 190 Kč. Prohlídka vily s expozicí není součástí akce.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám