Hlavní obsah

Jindřišská věž s jedinečnou zvonkohrou tisíce melodií skýtá nádherný pohled na Prahu

Novinky, Vratislav Konečný

Óda na radost mi zněla zvonkoherně z trámoví nad hlavou, když jsem popatřil ze středu metropole naprosto nezvyklým pohledem na Prahu. Jedna z nejvyšších věží ve městě, Jindřišská, je unikátní, v nejvyšším patře skýtá ve výšce 54 metry z arkýřů atraktivní výhled na město.

Foto: Vratislav Konečný

Jindřišská zvonice

Článek

Když sestupujete po schodišti deseti patry, narazíte na muzeum věže, muzeum pražských věží, výstavní síň restauraci a whisky bar. Město vypadá jako model - nebo snad modelka?

Takto upravená věž, po dvou letech přestavby, byla otevřena 12. 12. 2002. Od té doby je v ní neustále krom výborné restaurace pestrá nabídka výstav, koncertů a jiných společenských událostí.

Pod zvony radosti

Do ochozu vás zaveze výtah, i tady se pořádají různé akce. Pod střechou zavěšené zvony hrají 1152 melodií, můžete si za deset korun nechat zahrát, výběr je ale náhodný.

Ta Óda na radost je ale k místu více než příhodná. Vidíte Prahu sice z nadhledu, ale také tak trochu z podhledu, podle toho, na jakou dominantu se díváte, záběr je kruhový. Od televizní věže na Žižkově, přes Petřín k Hradu a dál kloužou oči po obzoru. Vedlejší kostel v svatého Jindřicha, ochránce Prahy před Švédy, a svaté Kunhuty, k němuž zvonice přináležela, je z ptačí perspektivy také zajímavý.

Oltářní obraz představuje Kunhutu, jako mučednici hájící chůzí na rozžhavených radlicích svou nevinnost. Bezbolestná chůze vyvrátila nařčení z cizoložství. Škoda, že jako většina pražských i republikových kostelů je zavřený. Návštěvníci bloumají kolem stavby, aniž mají možnost alespoň přes mříže nahlédnout dovnitř. Riziko krádeže a vandalismu je vysoké, ale pokud takhle zavřeme vše, tak to není dobře.

Zvon Jindřich o váze 3350 kilogramů, desátý největší v Praze, pochází z roku 1680, v roce 1804 ho přelili. Zvon do věže umístili proto, že se do vedlejší kostelní nevešel.

Jindřišskou věž postavili po vzoru italských kampanil v letech 1474 až 1476. Kostel a zvonice patřily řádu křížovníků s červenou hvězdou. U kostela byl morový hřbitov, měst tehdy vypadalo samozřejmě zcela jinak. Věž ke konci třicetileté války měla funkci strážní, v roce 1648 ji Švédové dělostřelbou poškodili. Škody utrpěla i za pruského obléhání Prahy v roce 1757. V roce 1801 se městem přehnal silný vichr, zlomil štíhlou střechu.

Muzeum pražských věží

Zajímavé je Muzeum pražských věží v 6. patře. Na podlaze je koberec s mapou Prahy, na obrazovku se promítá 120 vybraných pražských věží, kterých je ale mnohem více. Od gotických po moderní, je to skvěle vytvořená expozice doplněná o textovou část a papírové modely pražských věžních skvostů. V dalším patře je vystaven betlém z Třešti, tady se výstavy mění, další expozicí je muzeum věže.

V restauraci Zvonice, 7. až 9. patro, uvidíte původní zvon svatá Maria, rekonstruoval ho nejznámější český zvonař Petr Manoušek.

Než začala rekonstrukce věže, jednalo se o prázdnou holou stavbu, pouhý plášť.  Náročná rekonstrukce společností Jindřišská a. s., pod bdělým dohledem památkářů, vytvořila moderní kulturní objekt ze sice krásné, leč nevyužité stavby v centru metropole.

V přízemí najdete prodejnu suvenýrů a velmi útulnou kavárnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám