Hlavní obsah

Jindřich Štreit dal na Lomci nahlédnout do své práce, duše i života

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání s prací a osobností celosvětově známého a uznávaného fotografa Jindřicha Štreita proběhlo v sobotu 2. března na významném jihočeském poutním místě Lomec. Samo tiché místo v lesích na vrchu vybízí k zastavení ve spěchu současné doby. Jedinečnost sobotního odpoledne byla dána i účastí autora.

Foto: Václav Turek
Článek

První březnová sobota na Lomci, místními zvaném Lomeček, nabídla v deštivém sobotním odpoledni program, určený nejen milovníkům klasické fotografie. V prostorách unikátního barokního kostela bylo vystaveno na třicet velkoformátových Štreitových fotografií z let 1977 - 1999 ve výběru z cyklu nazvaného Brána naděje, tedy snímků spojených se sakrálními prostorami a duchovním životem nejen v naší vlasti. 

Ve dvou vstupech - v 15 a 16 hodin - autor připomenul okolnosti a situace, kdy snímky pořizoval, od 17 hodin pak proběhla mše svatá, celebrovaná místním duchovním P. Josefem Prokešem, organizátorem akce. Právě díky jemu i představené, sestře Mladě, Lomec nachází stále nové neotřelé cesty, jak zaujmout i širší populaci, facebooková stránka místa má podtitul „místo pro všechny hledající“, stejně jako webová stránka, na kterých je možno sledovat aktivity tohoto jedinečného místa farnosti Vodňany. 

Během autorského komentovaného představení fotografií tyto putovaly před zraky sedících diváků, aby poté ještě měli zájemci čas v přestávce se nad nimi zastavit o poddat se jejich výpovědi. Vzhledem k mírně chladivému počasí venku mnozí i přestávky využili k občerstvení teplými nápoji a různými zákusky, nachystanými pro účastníky meditačního odpoledne v jídelně kláštera. 

O historii Lomce, kde se nachází unikátní oltář, který je kopií Berniniho oltáře v chrámu sv. Petra ve Vatikánu, se dozvíte ZDE.

O autorovi, který jako mnozí další zažil normalizační perzekuci nepohodlných umělců, představivšího se na více než 1 350 výstavách a jehož práce jsou vystaveny v nespočtu prestižních galerií u nás i ve světě (včetně jejich konkrétního výčtu), pak je možno dočíst se na osobním webu Jindřicha Štreita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám