Hlavní obsah

Jihotyrolská oáza Schnalstal: údolí a ledovec, kudy prošel a kde zemřel Ötzi

Novinky, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schnalstal je údolí v Jižním Tyrolsku, které po přibližně 20 kilometrech končí ledovcem na hranici s Rakouskem. Právě tady byl nalezen v roce 1991 známý Ötzi - mumie pravěkého lovce. Údolí Schnalstal nabízí ovšem mnohem více, než jen příběh Ötziho, i když právě tady silně pocítíte ducha historie.

Foto: Roman Mašín

Chata Schöne Aussicht nabízí kromě vyhlídky, ubytování a výborné kuchyně i venkovní saunu s teplým bazénkem a možnost ubytování ve dvoulůžkových iglú.

Článek

Údolí je přístupné z obce Naturns západně od Merana. Pokud hledáte klidnou dovolenou s ideálními podmínkami v zimě i v létě, pak jste tu správně. V údolí leží jen 6 malých vesnic.

Přirozeným centrem je obec Unser Frau (název označuje Pannu Marii), která leží přibližně v polovině cesty k ledovci. Ten je přístupný z obce Kurzras celoročně provozovanou kabinovou lanovkou. Kurzras je jediným místem údolí, kde najdete pár hlučných barů a diskoték pro tradiční moderní zábavu po lyžování – aprés ski.

Lyžování na ledovci je příjemné, s krásnými výhledy ale nesmí přijít vánice nebo silný vítr. Pak oceníte např. chatu Schöne Aussicht (Pěkná vyhlídka), kde kromě výtečné kuchyně a ubytování nabízejí i možnost venkovní sauny s celoročním provozem a v zimě i dvě dvoulůžková iglú, pro milovníky romanticky drsných zážitků. Chata má vlastní nákladní lanovku z údolí, která slouží nejen k zásobování ale také k převozu zavazadel hostů. V zimě, pokud není v provozu sedačková lanovka nebo si netroufáte k chatě sjíždět po sjezdovce, přijedou pro vás sněžným skútrem. Opravdovým adrenalinem pak může být jízda na lyžích za skútrem na způsob skijöringu.

Nádech historie

Schnalstal je místem s největší koncentrací historických statků v Alpách. Tím s nejstarší písemně doloženou tradicí je Oberniederhof v obci Unser Frau. Nejstarší písemné zmínky o něm pocházejí z roku 1290 a z tohoto období pocházejí i dodnes využívané prostory v základech jedné z budov.

Na statku hospodaří už přes 250 let rodina Tappeiner. Statek hospodaří v bio režimu a najdete tu krávy, ovce, prasata a slepice. Veškerou produkci si sami zpracovávají, takže můžete ochutnat výborné sýry, jihotyrolský špek, bylinkové čaje a dalších dobroty. Statek nabízí ubytování ve 2 apartmánech, z nich jeden je v nejstarší části statku. V něm je sauna, dva dvoulůžkové ložnice a pro milovníky starých časů i dvoulůžko přímo na peci, která slouží k vytápění sednice a ložnic.

Krampus znamená čert

V údolí také udržují staré tradice. Takže pokud se sem vypravíte v ten správný čas, můžete se účastnit různých procesí, lidových slavností, masopustu nebo největší události, která probíhá dvakrát ročně – přechod stáda několika tisíc ovcí přes ledovec na letní pastviny a zpět.

V roce 2012 založili místní nadšenci v obci Unser Frau zcela novou tradici. Reje čertů, kteří se tady jmenují krampus, jsou v Alpských zemích obvyklé, ale schnalstalští ho vylepšili tím, že kostýmy krampusů tady oblékají děti. A to není všechno. Masky a celé oblečení z ovčích a kozích kožešin si vyrábějí děti samy. A tak letos 5. prosince zněly údolím zvonce, zavěšené na zádech krampusů, tentokráte dětských, kteří si ale nijak nezadali s těmi dospělými.

Schnalstal je prostě koutem, kde můžete ochutnat klid, pohodu a na vlastní kůži pocítit historii i s tradičními zvyky, které mnohé jsou stejné nebo podobné těm našim. Jen u nás některé už zanikly. Schnalstal tak může nabídnout nejen krásnou a klidnou dovolenou, ale také inspiraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám