Hlavní obsah

Jihočeši budou v Linci lákat Rakušany k návštěvě

Novinky, Petr Pokorný

Jihočeský kraj bude příští rok hlavním hostem tradičních jarních městských slavností v rakouském Linci. Přímo v centru hlavního města Horních Rakous představí ve dnech 16. – 18. května 2019 jižní Čechy svou gastronomii, řemesla, podniky, turistickou nabídku, umění a kulturu.

Foto: Petr Pokorný

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská na tiskové konferenci k účasti kraje na slavnostech v Linci.

Článek

Se svou turistickou nabídkou Jihočeši obsadí na tři dny Hauptplatz, Landstraße, Promenade a Martin Luther Platz.

„Cílem projektu je ukázat našim jižním sousedům, jak obrovský a atraktivní turistický potenciál mají na dosah ruky, kousek za hranicemi v jižních Čechách. S Rakušany jsme těsně spjati historicky, asi není třeba připomínat, že první koněspřežní železnice na evropském kontinentu směřovala z Českých Budějovic do Lince, přesto podle analýz návštěvnosti nepatří mezi nejčastější návštěvníky našeho regionu. A to bychom chtěli změnit, protože máme co nabídnout,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Hlavními partnery akce z dílny Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) s názvem Jižní Čechy hostem v Linci - Südböhmen zu Gast in Linz jsou vedle Jihočeského kraje zahraniční zastoupení agentury CzechTourism ve Vídni, Velvyslanectví ČR v Rakousku, agentura Czech Trade a Linzer City Ring, organizace, která se zabývá pořádáním prezentací, trhů a prodejních akcí v centru města. Očekávaná návštěvnost lineckých slavností je odhadována na zhruba 300 tisíc lidí.

Při oslovení návštěvníků z Rakouska se JCCR nechala „tak trochu“ inspirovat příslovím: Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. Podle ředitele JCCR Jaromíra Poláška jsou Rakušané velcí patrioti. Raději se ubytují u hranic v Rakousku a do Česka vyrážejí jen na jednodenní výlety.

„Myslím si, že hlavní příčinou je zřejmě někdejší Železná opona, která jižní Čechy od horního Rakouska neprodyšně oddělila na celá desetiletí. Rakušané tak přes těsné sousedství nevědí, co je u nás čeká. A tak jim to musíme ukázat. Jak jihočeskou vesnici a přírodu, tak dobré jídlo a pití. Na tři dny tak obsadíme Linec jižními Čechami, od tradičních nabídek až po současné novinky, které osloví i mladé lidi,“ konstatoval Polášek.

Prezentacím jihočeského regionu v Rakousku věnuje JCCR velkou pozornost. Produkty cestovního ruchu, aktuální nabídku pro návštěvníky i nový přeshraniční projekt „Památky žijí“ představila centrála letos v lednu na vídeňském Ferien-Messe, nejvýznamnějším rakouském veletrhu zaměřeném na dovolenou, cestování a volný čas. Nyní směřuje do Lince, kde v květnu zaplní nejatraktivnější lokality v centru města.

„Prezentace v Linci v prostoru Hauptplatz, Landstraße, Promenade a Martin Luther Platz bude nesporně zajímavá pro všechny poskytovatele služeb v cestovním ruchu i obchodníky, a to především vzhledem k očekávanému zájmu návštěvníků,“ zdůraznil ředitel Tourismusverband Linz Georg Steiner.

Linec má198 tisíc obyvatel a dalších 108 tisíc lidí do města denně dojíždí. „Například Landstraße je druhou nejnavštěvovanější obchodní třídou v Rakousku, ve dnech, kdy neprobíhá žádná akce, ji podle průzkumů Infrapoolu týdně navštíví kolem 200 tisíc lidí, při velkých akcích, jako je tato, je podle našich zkušeností její návštěvnost ještě vyšší,“ poznamenal předseda sdružení Linzer City Ring Werner Prödl.

Reklama

Výběr článků

Načítám