Hlavní obsah

Jičínští ušetří díky elektronické aukci v průměru 30 procent výdajů za energie

Novinky, Magda Doležalová

Přes 270 domácností se v Jičíně přihlásilo do elektronické aukce na elektřinu a zemní plyn. Pro první polovinu domácností proběhla první aukce na konci srpna. Úspora se vyšplhala v průměru přes 30 procent. Nyní budou tyto domácnosti zvány k podpisu smluv s novým dodavatelem.

Článek

Vítězným dodavatelem elektřiny pro obyvatele Jičína, kteří se do aukce přihlásili, je společnost Europe Easy Energy.

V první elektronické aukci se společnosti eCENTRE a. s., která aukci pořádá, podařilo uspořit v průměru 34,14 procenta. Objem cen placených za silovou energii, se kterou se vstoupilo do aukce na elektřinu, byl 1 572 135 Kč. Dosažená úspora se tedy pohybovala na 536 727 Kč.

O dodávku plynu se Jičínským postará společnost Vemex. Do aukce na zemní plyn šly domácnosti s celkovou částkou 1 921 673 Kč a úspora činí 527 120 Kč což je zhruba 27,43 procenta.

„Každá domácnost má ale jinak nastavené parametry současné smlouvy, tudíž neznamená to, že každý uspoří z nyní placené částky přesně tolik procent,“ vysvětlila Linda Fialová ze společnosti eCENTRE a.s. „Každému jednotlivci jeho možnou úsporu přepočítáme podle nyní placené ceny za odebraný objem energie a nově vysoutěžené částky. Totéž platí u plynu,“ dodala Fialová.

„Myslím, že se podařilo dosáhnout zajímavé úspory a jsem rád, že ušetřené peníze zůstanou v Jičíně. Zájem domácností navíc ukázal, že jsme podpořili věc, o kterou měli Jičínští zájem,“ uvedl k výsledkům místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Celkově bylo v srpnové aukci přihlášeno na 120 měst z celé České republiky a soutěžily dohromady s částkou 137 miliónů korun. Nyní bude společnost eCENTRE a. s. e-mailem, SMS i telefonicky zvát občany na setkání v několika termínech, kde bude připravena smlouva k podpisu s novým dodavatelem včetně vyhodnocení úspory.

Schůzky se budou opět konat ve Velké zasedací místnosti na přelomu září a října (od 30. 9. do 9. 10., vždy v pondělí a ve středu od 13 do 18 hod.). „Další domácnosti budou zařazeny do zářijové aukce, případně pokud někdo nestihne dodat podklady, tak až do říjnové. Následný postup bude opět stejný, zástupce domácnostní pozveme po aukci k podpisu smlouvy,“ popsala další postup Linda Fialová.

Sběr podkladů probíhal na Městském úřadě v Jičíně od poloviny června do poloviny srpna. Aukci zprostředkovává společnost eCENTRE a. s., město pouze poskytlo bezplatně prostory pro sběr podkladů. Nabídlo tak jičínským domácnostem a firmám možnost zúčastnit se elektronické aukce a snížit si tak své náklady na elektřinu a zemní plyn. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám