Hlavní obsah

Ježíšek v předstihu navštívil Domov Na Svobodě v Čížkovicích

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 21. prosince konec světa nenastal a tak se na padesát uživatelů sociálních služeb CSP Litoměřice Domova Na Svobodě Čížkovice mohlo radovat z mnoha vánočních dárků.

Foto: Jiří Růzha

Vánoce v Domově Na Svobodě Čížkovice - Recitační krouřek na Zdravotním úseku, vlevo Mgr. Karel Reissmüller a Bc.Ingrid Petříčkové

Článek

Tradice předčasných Vánoc byla v DNS Čížkovice založena již v dobách, kdy většina uživatelů byla o mnoho let mladší a na Štědrý den si je brali rodiče či sourozenci domů. Stávalo se, že mnohdy se rozjela domů více než polovina uživatelů. Ovšem ty doby jsou již dávno pryč a tak domů jich jezdí opravdu jen pár a zbytek tráví Vánoce v DNS Čížkovice. Tradice předčasných Vánoc však zůstala.

Pátek začal jako každý pracovní den... Ranní vstávání, snídaně, pár školáků odešlo do místní základní školy. Vychovatelé a pracovníci v sociálních službách však od samého rána dokončovali přípravy na sále DNS a dobalovali poslední dárky. Mnohé dárky byly zakoupeny již dříve a tak se vše přesouvalo a přenášelo, až k polednímu bylo vše hotovo. Mezi uživateli vzrůstala nervozita... Zvláště ti mladší vyzvídali, co asi dostanou.

Školáci přišli ze školy o něco dříve, teď již jen chvilku počkat. V půl třetí vše vypuklo. Je již tradicí, že DNS navštíví ředitel CSP Litoměřice Mgr. Karel Reissmüller, který byl za doprovodu vedoucí DNS Čížkovice Bc. Ingrid Petříčkové přítomen slavnostního zahájení a rozdávání dárků.

Tradičně se začíná na Zdravotním úseku, kde svým kamarádům zazpíval a zarecitoval Recitační kroužek koledy a vánoční básničky. Vlastní oslava Vánoc bal zahájena na sále v Domově, kde byla připravena slavnostní tabule. Na úvod svůj kulturní program předvedla místní hudební skupina Bedňáci. Po zahajovacím projevu vedoucí domova Ingrid Petříčkové pochválil ředitel CSP Litoměřice všechny uživatele za vzornou reprezentaci Domova a poděkoval všem zaměstnancům za dobře odvedenou práci.

Pak vše již probíhá jako v každé rodině o Vánocích. K večeři je salát, řízeček a klobáska, po zákusku se všichni netrpělivě přesunuli na jednotlivá oddělení, kde se u stromečku také sešla, sice trošku početnější, rodina, ale o to tam bylo více balíčků. Nastalo hledání, rozdávání, netrpělivé trhání papíru, výkřiky radosti a i trošku zklamání, že tenhle dárek zrovna nebyl ten, co byl očekáván.

Ovšem nakonec byli všichni spokojeni, protože Ježíšek přesně věděl, že kromě praktických dárků je potřeba i dárků, o kterých si každý snil a toužil po nich. Co takoví uživatelé v Domovech dostávají? No přece jako v každé normální rodině… Od obligátních bačkor, ponožek, tepláků, triček a dalších potřebných věcí - až po telefony, jak jinak než dotykové, televize, videa, DVD filmy... A představte si, že když některé jejich vychovatelé druhý den ráno budí, naleznou je v posteli se všemi dárky, které večer dostali. Ruku na srdce, kolik z vás to doma po nadílce také udělalo?

O Štědrý den je ještě čeká kouzelný večer při svíčkách s malým živým betlémem a plný koled, básniček, rozkrojených jablíček, nalitého olova a skořápkových lodiček se svíčkou. To proto, aby si připomněli, že na světě je krásně, i když jsou „jen“ v Domově Na Svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám