Hlavní obsah

Ježíšek se narodil v moravském vinném sklípku

Novinky, Milan Turek

Překvapení čeká každého, kdo se jde podívat na betlém v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku do kostela sv. Václava. Pastýři a lid s dary malému Ježíškovi mají moravsko-slovácké kroje. A ačkoli se jesličky obvykle umísťují do chléva nebo chýše, bojanovičtí je postavili do vinného sklípku.

Foto: Milan Turek

Jesličky v kostele sv. Václava v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku jsou umístěny do vinného sklípku

Článek

Vánoční atmosféře v moravsko-slovácké dědině, Dolních Bojanovicích, odpovídá vyzdobený kostel i každodenní ranní zpěvné mše s roráty, písněmi z doby českého císaře Karla IV: Slavnostní vánoční mše jsou v kostele hrány obzvláště od doby, kdy v Bojanovicích působil regenschori, vynikající pedagog Pavel Janeček. Byla to zvláštní osobnost, kdy ráno hrál na mši, dopoledne na svatbách a vzápětí na schůzi pro místní komunisty.

Při vánočních obřadech bezostyšně hrál Vánoční mši Jakuba Jana Ryby nebo sakrální skladby, které se jinde nehrávaly z důvodů možných sankcí. Jím založený Svatováclavský sbor a orchestr je v současnosti jedním z významných těles Moravského Slovácka. Křesťanské tradice zde udržují jako málokde jinde.

Vánoce v Dolních Bojanovicích mají hudební tradici. Dechovka Burdů před půlnoční procházela vesnicí a vyhrávala koledy. Dnes se dodržují i tradice volby stárků a chození po koledě. Jak jinak, když se o Štědrém večeru jde na návštěvu příbuzných, tak se musí zazpívat „za pohárek za tolárek budem zpívati”.

Za sychravých večerů se pije slivovice, a tak mnozí koledníci již na půlnoční ani nedojdou. Oblíbený je bojanovický ryzlink, pije se ale i svařák, dříve to bývala často „lavcórovica”.

Slavnostním jídlem bývá křenová omáčka s knedlíkem a uzeným, pečou se koláče, ale vynikající bojanovickou specialitou jsou korunky Panenky Marie nebo běžně „korýtka”.

Možná nejzbožnější obec na Moravě

Moderní život se dotýká i občanů v této snad nejzbožnější obci na Moravě. Víra je stejně ale zakořeněná v duších takřka všech. Vítek Sládeček při úpravě vinného sklepa na rotundu vsadil do čela sklepa kříž.

„Našel jsem v sutinách někde u Hustopečí podivný kámen. Odhrábnul jsem kameny a suť okolo a byl to krásný kamenný kříž. Bude se hodit,“ říká. Kříž stál na dvorku u zdi. Když koupil sklep, dostal nápad umístit kříž do čela rotundy, aby vytvořil symbolickou ozdobu posvátné vinařské svatyně.

„S kamarády jsme zapíjeli glajchu, a i když se ve sklepě běžně nekouří, kamarád si zapálil. Vajgl pak típnul o kamenný kříž, prý se mu tam vůbec nelíbil. Asi do měsíce si uříznul na cirkulárce prst. Tož i přes takovou smutnou událost ochutnejme...“

V obci se traduje ještě jeden příběh chasy, která rozdováděná šla od muziky z Josefova, kteréhosi z nich napadlo trefovat se do sochy Panenky Marie u cesty kamením. Jeden z chlapců hodil větším kamenem a urazil jí ruku. Prý do měsíce si zlomil ruku – a právě tu, co Panence urazil. Věřte nebo nevěřte…

Víra a Vánoce jsou v Dolních Bojanovicích spjaty se spoustou tradic a hlavně s velkou hudebností. Zaznívají koledy, ale hned i světské, ty nádherné moravsko-slovácké písničky s překrásnými texty, oslavujícími život, rodinu a lásku. Bohaté lidské vztahy překypují v celé atmosféře svátků symboly rodiny a zrození života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám