Hlavní obsah

Ještěd multifunkčním gigantem

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V málo navštěvovaném prostoru Ještědských hor se vedle veverek a divočáků začínají prohánět i sportovci. Jen pozvolna Ještědu a jeho horám dodávají nový charakter gigantického multifunkčního sportovního areálu. O první červnové sobotě ukázala mládež, že se dovede bavit nejen při hudbě.

Foto: Milan Turek

Kousek od tramvaje lákali provazochodci k vyzkoušení chůze po popruzích

Článek

Vedle létání, jízdy na koloběžkách a dalších aktivit lze na ještědských svazích napočítat až na padesát druhů nejrůznějších sportovních disciplin. Lyžování, donedávna omezené jen stařičkou lanovkou a několika vleky, prožilo výrazné změny. Do Ještědských hor se jen nesměle zakusují se svými aktivitami další sportovci.

Samostatným nově rozvíjejícím se sportem je sjezd bajkerů, kteří dobrovolně budují ještědský bajkpark. Možnost vypůjčit si sportovní koloběžku a spouštět se z vrcholu umožňují dvě půjčovny a sedačka je vyváží nahoru zdarma.

O první červnové sobotě se stráň zvedající se k vrcholu Ještědu od tramvaje v Horním Hanychově začala plnit především mladými lidmi. Na centrálním parkovišti se objevily stánky a rozhodcovský pult soutěže v jízdě na skateboardech. "Když jsem panu Pražákovi (ředitel Sportovního areálu Ještěd) říkal, že chceme uspořádat sportovní soutěž skateboardistů, tak neměl námitek a pronájem parkoviště nám poskytnul velice levně. Chceme tady pořádat závody pravidelně, myslím si, že se dá parkoviště taky využít jinak než jen pro auta," říká Daniel Morávek, organizátor závodu.

Na svahu nad informačním centrem mezi několika stromy a cvičnou loučkou natáhli další mladíci popruhy. "Stavíme lanová centra a tady jsme chtěli ukázat, že po provaze může chodit každý," nabízí jeden z organizátorů. Nejlepší místo pro horolezeckou stěnu našli stavitelé v rohu parkoviště. Pětimetrovou stěnu si mohli vyzkoušet i turisté, kteří přijeli navštívit Ještěd.

Nejvíce mladých se vydávalo k lanovce, kde na sjezdovce pod lany duněly tóny kapely, ale mládež spíše posedávala než by holdovala tanci v pětadvaceti stupňovém vedru. Další muziku poslouchali návštěvníci u doskočiště můstků, přestože nad Libercem zuřila bouře, ale na ještědských stráních se jen honily mraky.

V minulosti byla hora místem nedělních výletů, díky iniciativě mladých Ještěd ožívá a perspektivně by se mohl stát multifunkčním sportovním i kulturním gigantem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám