Hlavní obsah

Jesličky svatého Františka potěšily návštěvníky kostela sv. Václava v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Vánoční hra Jesličky svatého Františka byla uvedena v pondělí 26. prosince v kostele sv. Václava v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Kostel svatého Václava v Ostravě je jedna z nejstarších staveb. Pochází z 13. století.

Článek

Sál zaplněný návštěvníky sledoval vánoční hru pro děti od pěti do sta let v kostele sv. Václava v Ostravě. Hru napsal, hudbu složil a režíroval Pavel Helebrand (1960). Autor, hudební skladatel, inscenátor hudebně-dramatických projektů dlouhodobě spolupracuje s Národním divadlem moravskoslezským. Hra Jesličky svatého Františka byla poprvé uvedena v roce 1997 na festivalu Janáčkovy Hukvaldy.

Hra Pavla Helebranda je inspirována příběhy a událostmi ze života svatého Františka z Assisi (5. 7. 1182 - 3. 10. 1226), který patří mezi nejvýznamnější, nejznámější a nejoblíbenější světce. Děj sleduje boj Františka proti nástrahám samotného ďábla.

"Hra vychází z poetiky lidového divadla. Nechybí jí humor, napětí a překvapivé rozuzlení. Celý příběh prostupuje melodická, emotivní hudba v živém provedení sólistů, vícehlasého sboru a komorního orchestru," uvedla Tereza Pogodová, dramaturgyně projektu. Originální libreto hry zahrnuje i původní dochované texty básně svatého Františka z Assisi Píseň tvorstva. Svatý František byl pravděpodobně první, který v roce 1223 postavil živý betlém.

Na provedení vánoční divadelní hry se podíleli tvůrci a herci Národního divadla moravskoslezského. Hlavní roli Františka ztvárnil Petr Sýkora.

Dále spolupracovali: Dramaturgie Tereza Pogodová, výprava Tomáš Volkmer, hudební nastudování Lenka Živocká, v rolích Františkových bratří, sester sv. Kláry, andělů a zvířátek účinkovali členové Operního studia vedené Lenkou Živockou. Osmičlenný orchestr složený ze členů operního orchestru NDM řídil Jurij Galatenko. Režie Pavel Helebrand.

Více o představení je možné se dozvědět na: www.vazna-hudba.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám