Hlavní obsah

Jeskyně, podzemí pevností, sklepení měst, tam všude se příjemně ochladíte

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hladiny vodních nádrží vysychají, mnohé už opět ovládly sinice, koupaliště jsou plná, ale přesto se najdou místa, kde je příjemně. V zemi moravské určitě stojí za to navštívit podzemí Moravského krasu, ale také třeba jeskyni na Turoldu na okraji Pálavy, či Mladečské nebo Javoříčské jeskyně.

Foto: Vratislav Konečný

V jeskyni je příjemně

Článek

Unikátní jsou Zbrašovské aragonitové jeskyně s nedalekou Hranickou propastí, a na Jesenicku bezesporu podzemní systémy Na Špičáku a Na Pomezí, je jich otevřeno jedenáct, což je docela velké číslo.

Český krass e prezentuje především koněpruskou oblastí, ale známé jsou pojizerské Bozkovské, tady je naše největší podzemní jezero, Chýňovská jeskyně u Tábora, ale třeba i skalní chodby pod Sněžkou, nebo nedávno otevřený měděný důl Bohumír v Jívce u Malých Svatoňovic.

Chladné podzemí nabízejí například v hornickém skanzenu z v Příbrami, v krušnohorských štolách u Krupky a Jáchymova. Také chrustenická šachta nebo Solvayovy lomy u Berouna stojí za prohlídku.

Městská podzemí

Řada měst má své sklepní labyrinty, namátkou jeden z největších najdete ve Znojmě, Jihlavě, Slavonicích,  severočeském Jirkově, nebo v Karlových Varech, i pražská kolektorová sí’t nebo Rudolfova štola poskytují úkryt před slunečními paprsky.

Chladná Hanička

K tomu připočtěme druhorepubliková betonová monstra, Hanička, Dobrošov, Stachelberg, Skutina, Bouda nabízejí podzemní prohlídky při teplotách kolem deseti stupňů,  navštívit lze i bývalou utajovanou podzemní továrnu v Rabštejně Janské u České Kamenice, také procházka kasematy pevnosti v Josefově vás uchrání před slunečním žárem.

Skalní města na povrchu

Příjemný chládek je ale i v našich skalních městech, které nám zahraniční turisti závidí a mají proč. Od Česko-saského Švýcarska s možností splutí Soutěsek u Hřenska, po Tiské skály, samozřejmě Český ráj s dominantním Prachovem a rybniční soustavou. Stín a chlad na vás dýchne v Teplicko-adršpaškých skalách, Toulovcových maštalích na pokraji Vysočiny, Broumovských stěnách.

Malovaný sklep a zmalovaný svět

A komu ani toto nevyhovuje, pak je skvělý úkryt v některé z moravských bud u dobrého vínka, je tam příjemně, vínko osvěží, náladičku přivodí, ale ta rána, když se vyškrábete ven, to pak je každý sklípek malovaný, jako ten nádherný v Šatově.

Reklama

Výběr článků

Načítám