Hlavní obsah

Jeseníky lákají turisty na výlety hrou

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoleté výročí vzniku Československa se dá připomínat různě. Bruntálsko, Krnovsko, Rýmařovsko a Vrbensko lákají turisty na výlety hrou Brány Jeseníků zaměřené právě na toto výročí. Atraktivity nabízejí informační centra v Bruntále, Krnově, Rýmařově a ve Vrbně pod Pradědem a Karlově Studánce.

Foto: Táňa Arťušenková

Tuto turistickou známku získají účastníci hry zdarma. Foto: Archiv Euroregionu Praděd

Článek

Po návštěvě čtyř určených turistických cílů získají účastníci zdarma turistickou známku vydanou ve speciální edici s vyobrazením původní rozhledny na Pradědu, která nesla název Habsburgwarte.

„Do hry se zapojili hlavně ti, pro které tato známka představuje sběratelskou raritu. Zatím však nikdo neměl štěstí a nevybral si známku s číslem spojeným s některou z odměn,“ uvedla Růžen Zapletalová z rýmařovského muzea, pod které spadá zdejší informační centrum. K odměnám patří třeba víkendový pobyt na farmě ve Stránském s absolvováním některého z kurzů v Nedělní škole řemesel, ale i vstupenky do muzeí, zámků, na hrad a podobně.

„Překvapila nás tvorba art brut výtvarnice a básnířky Marie Kodovské. Do té doby jsme ji vůbec neznali. V expozici Dějiny textilnictví v objektu Hedvy Český brokát jsme zase obdivovali původní prvorepublikové zařízení prodejny kravat,“ řekl Petr Dostál z Brna. V Jeseníkách s rodinou bývá pravidelně, mají tu chatu. Nadšeni pak byli z expozice turistických známek v Rýmařově-Janovicích. Ani netušili, že právě tady se turistické známky už dvě desetiletí vyrábějí.

Na Vrbensku k atraktivitám patří Výstava na ulici Spolku přátel Vrbenska s výstavními místy ve Zlatohorské a Žižkově ulici, památník padlým z 1. světové války v jižní zdi Kostela Archanděla Michaela, lázeňský dům Libuše v Karlově Studánce a Kosárna Karlovice, jejíž dřevěná budova je typickou stavbou slezské venkovské architektury.

O známky ze speciální edice se přihlásili i účastníci hry v Městském informačním centru v Bruntále, kteří si prohlédli výstavu v bruntálském zámku Mezi orlem a orlicí, skvostnou architekturu Gabrielova měšťanského domu či Poutní kostel Panny Marie Pomocné z poloviny 18. století na vrcholku Uhlířského vrchu. Cílem výletu kolem Slezské Harty se stala také vápenná pec v Razové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám