Hlavní obsah

Jesenická nemocnice zakoupila sérii nových přístrojů

Novinky, Lucie Drahošová

Nové svítidlo a anesteziologický přístroj s monitorem vitálních funkcí pro operační sál i šestici monitorů vitálních funkcí spolu s centrální monitorovací stanicí na oddělení ARO pořídila pro své pacienty Jesenická nemocnice. Investice do přístrojů přišla na více než čtyři miliony korun.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

„Nové operační svítidlo KLS Martin marLED má záložní baterie, takže při výpadku proudu do doby než naskočí záložní generátory, světlo nezhasne. Díky tomu nedojde k ohrožení pacienta. Navíc svítidlo využívá moderní LED technologie, tedy světel, které neprodukují tolik tepla jako halogenová svítidla, takže už nemusíme na sále bojovat s rostoucí teplotou,“ vysvětlil MUDr. Petr Fischer, manažer operačních oborů a člen představenstva Jesenické nemocnice.

Na operačním sále přibyl také nový anesteziologický přístroj AVANCE CS2 s monitorem CARESCAPE, který obsluhují lékaři z anesteziologickoresuscitačního oddělení (ARO).

„Anesteziologický systém Avance CS2 je sofistikovaný přístroj pro podání celkové anestézie, který navíc umožňuje sledování pacienta a správu informací o poskytované péči. Moderní kompaktní design je řešen z ergonomického hlediska, zahrnuje efektivní systém manipulace s přístrojem a velmi velký pracovní prostor,“ vyzdvihuje MUDr. Petr Kudrna, primář ARO Jesenické nemocnice.

Další součástí přístroje je pak integrovaný ventilátor se širokou škálou volitelných ventilačních režimů. Anesteziologický systém tak poskytuje současně umělou plicní ventilaci, podávání anestetického plynu a monitorování vitálních funkcí pacienta, kdy všechny hodnoty jsou přehledně zobrazeny na 15palcové barevné dotykové obrazovce. Systém umožňuje dávkování tří různých anestetických plynů, kdy přepínání mezi jednotlivými anestetickými plyny je zajištěno elektronicky. Všechny jmenované funkce slouží k podání celkové inhalační anestézie a ventilační podpory pro dětské i dospělé pacienty.

„Oproti starším zařízením je tento přístroj k pacientovi šetrnější a pro personál snadněji ovladatelný,“ dodává MUDr. Petr Kudrna s tím, že jen tato sestava přístroje a monitoru stála bezmála milion korun.

Další část investic směřovala na lůžkovou část ARO Jesenické nemocnice, a to v podobě centrální monitorovací stanice spolu se šesticí monitorů pro intenzivní sledování vitálních funkcí pacienta. Ty umožňují sledovat velké množství parametrů, jako například EKG, tlak krve, srdeční výdej, tělesnou teplotu, okysličení krve, dechové plyny, a mnoho dalších. Jeden monitor byl zakoupen jako transportní a bude využíván při transportu nemocného v rámci zdravotnického zařízení na vyšetřovací metody, převoz na operační sály a do sanitního vozu.

Lékaři ARO Jesenické nemocnice ročně podají téměř dva tisíce anestézií, nejčastěji pro obecnou chirurgii, traumatologii, ortopedii a gynekologii, ale také u některých typů ambulantních vyšetření. Na lůžkové části ARO Jesenické nemocnice je k dispozici pět resuscitačních lůžek umístěných v boxovém systému. Jsou zde hospitalizovaní pacienti se selháním jedné nebo více základních životních funkcí. Každé lůžko je vybaveno moderní přístrojovou technikou, která umožňuje komplexní resuscitační péči o každého pacienta.

Reklama

Výběr článků

Načítám