Hlavní obsah

Jemnice opět ožije historickou slavností Barchan

Novinky, Jirka Prokeš

V červnu po svatém Vítu se v Jemnici koná historická slavnost Barchan. Letošní vychází na víkend 15. až 17. června. Slavnost Barchan patří mezi nejstarší ve střední Evropě – slaví se již od roku 1713. Průběh oslav se změnil podle vkusu měšťanů. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů.

Foto: Město Jemnice

Královna Eliška v doprovodu svého chotě krále Jana Lucemburského opět přijede do Jemnice o víkendu 15. - 17. června 2012

Článek

Poslové nesou zprávy své královně Elišce Přemyslovně. Podle pověsti ji manžel Jan Lucemburský zanechal za pevnými hradbami města Jemnice a sám vedl vojenskou výpravu. Král ani v boji nezapomíná na svoji mladou manželku. Vysílá postupně čtyři posly se zprávami o průběhu bojů a královna všechny doručitele postupně odměňuje. První běžec dostane barchetový náprsník (ten dal název historické slavnosti), druhý šátek, třetí punčochy a čtvrtý cenu útěchy, věnec.

Po tři dny město žije jarmarkem a pouťovými atrakcemi. V areálu zámku a sokolovny probíhají kulturní a historické programy. Slavnost bude zahájena v pátek průvodem kostýmovaných postav a následuje otvírání mázhausů.

V sobotu ráno vzbudí jemnické tzv. "budíček" a v dopoledních hodinách probíhá běh historických poslů, kteří přináší zprávy královně Elišce. V odpoledních hodinách přijíždí král Jan se svou družinou do opevněné Jemnice. Společně se svou chotí a asi 250členným průvodem se přemisťují do areálu sokolovny, kde probíhá rozloučení královského páru s Jemnicí, doplněné rytířskými souboji, historickými písněmi a tanci.

Ve večerních hodinách prochází městem opět průvod historických postav s pochodněmi, který dovede návštěvníky do areálu zámku. Den je zakončen velkým ohňostrojem. Současně na sokolovně a zámku probíhají v pátek i v sobotu taneční veselice.

Třídenní slavnost končí slavnou poutí ke kostelu sv. Víta. Ve stínu lipového háje se u svatovítské lípy scházejí věřící z celého okolí na slavnostní mši. Na nedělní odpoledne je v areálu zámku připraveno kulturní vystoupení skupiny Dobrá pára.

Odměna za každý půlmetr kelímků

V zámeckém areálu bude také otevřen mázhaus U Jindřicha z Lipé. V nabídce bude nespočet druhů nápojů včetně koktejlů a také něco k zakousnutí. Zde bude také fungovat výběrní místo kelímků, které budou následovně vytříděny do odpadu s plastem. Za každý odevzdaný „půlmetrový komín kelímků“ dostanete jeden plný kelímek piva či limonády zdarma.

„Nejde o to, aby pracovníci technických služeb měli méně práce, tudíž by byly i menší náklady spojené s touto slavností, ale jde o to, učit naše děti a hlavně sami sebe udržovat pořádek na námi poničené planetě,“ uvedl o svém záměru organizátor Jirka Prokeš.

Aktuální program naleznete zde: Program slavnosti Barchan

Barchan také nabídne díky sdružení AlterNaiva nevyužívané letní kino. Prostor bude hostit druhý ročník Alternativní scény Barchanu. Návštěvníci se mohou těšit na dvouvečerní hudební scénu, sobotní workshopy, divadlo a nedělní filmy.

Po celý víkend jsou k dispozici městské mázhausy a krčma v prostorách zámku, tradiční trh a pouťové atrakce spolu s veškerým historickým a kulturním programem. Vstup do bran města a zámku je zdarma včetně večerní taneční zábavy na zámku. Vstupné bude vybíráno pouze na sobotní odpolední program na sokolovně (50 Kč) a taneční zábavy na sokolovně (130 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám