Hlavní obsah

Jelenovršské slavnosti nabídnou i unikátní plavení dřeva Schwarzenberským kanálem

Novinky, Petr Pokorný

Den plný zábavy, tradic, folkloru, ukázky plavení dřeva unikátním Schwarzenberským kanálem, hry a zajímavosti na nově vyznačené Zlaté stezce čekají všechny velké i malé milovníky Šumavy a příznivce historie, kteří se v neděli 19. srpna vydají na letošní ročník tradičních Jelenovršských slavností na Šumavě.

Foto: JCCR

Portál Schwarzenberského kanálu na Jeleních vrších.

Článek

Akce odstartuje v 10:30 hodin a její oficiální ukončení je plánováno na 16:30 hodin. „Jelení vrchy jsou díky své šumavské historii a existenci zachované části unikátního Schwarzenberského plavebního kanálu, jedné z největších a nejzachovalejších technických památek Šumavy, skutečnou turistickou perlou jižních Čech. Návštěva zdejších slavností bude stát jistě za návštěvu,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromír Polášek.

Na návštěvníky Jelenovršských slavností čekají v neděli 19. srpna ukázky plavení dříví, setkání s pohádkami a folklorem z obou stran Šumavy, Zlatá stezka za pokladem pro malé i velké – soutěže, hry, tvoření, kvízy, informace o projektu Zlatá stezka, prezentace turistických oblastí, komentované vycházky s průvodci šumavskou divočinou, ukázky řemesel, řemeslný trh, hudební program i občerstvení. Především ale fantastická šumavská příroda.

„Na místo slavností lze dojet vlakem či cyklobusem z Českých Budějovic do Nové Pece a odsud pokračovat pěšky nebo Zeleným autobusem na Jelení vrchy. Autem se dá zajet přes Novou Pec až na parkoviště Jelení vrchy u Schwarzenberského plavebního kanálu,“ připomněla manažerka projektu Zlatá stezka Eva Borsányi.

Projekt Zlatá stezka – síť turistických cest na „Zelené střeše Evropy“, který je spolufinancován Jihočeským krajem, Státním rozpočtem ČR a Evropskou unií z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) v rámci Evropské územní spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko, rozšířil stávající dálkovou trasu z Bavorska o jihočeskou a západočeskou část.

„Celkové náklady na realizaci projektu dosáhly 15 miliónů korun. Pětaosmdesát procent z této částky pokrývají zdroje z Evropského fondu regionálního rozvoje, pět procent hradí stát, zbytek kraj,“ konstatoval Polášek.

Nově vyznačené turistické trasy o celkové délce 631 kilometrů, které vznikly v rámci projektu Interreg, navazují na stejnojmennou síť ve východním Bavorsku (Goldsteig), s níž jsou propojeny třinácti přeshraničními cestami. Trasy vedou po značených stezkách Klubu českých turistů a jsou nově vyznačeny logem stezky ve tvaru oranžového S (hlavní trasa) a modrého S (propojovací a přiváděcí trasy). Trasy budou vedle značení osazeny odpočívadly a informačními panely.

„Hlavní trasa české Zlaté stezky je dlouhá 289 kilometrů. Jihočeská část měří 86 kilometrů a západočeská pak 203 kilometrů,“ doplnila Borsányi.

Osada Jelení Vrchy leží na území Národního parku Šumava v údolí Jeleního potoka, je částí obce Nová Pec. Původně dřevařská osada byla založena v roce 1794 a její historie je úzce spjata se Schwarzenberským plavebním kanálem, který umožňoval splavování dříví ze Šumavy až do Rakouska.

Více informací ke Zlaté Stezce i programu Jelenovršských slavností lze nalézt na: www.zlatoustezkou.cz a www.facebook.com/jiznicechy

Reklama

Výběr článků

Načítám