Hlavní obsah

Jedna z nejkrásnějších staveb v regionu Podorlicka se otevřela veřejnosti

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z míst, která se otevřela veřejnosti v rámci letošní Noci kostelů, byl kostelík sv. Ducha, který stojí na vyvýšenině za Dobruškou směrem k Orlickým horám. Stavebními kvalitami i situováním do krajiny patří k nejkrásnějším stavbám v regionu Podorlicka.

Foto: Dana Ehlová

Pohled na bělostně zářící nebo romanticky nasvícenou dominantu za městem F. L.Věka nikdy nezevšední místním obyvatelům, okouzleni jsou i návštěvníci.

Článek

Pohled na bělostně zářící dominantu za městem ve dne, nebo romanticky nasvícenou, nikdy nezevšední místním obyvatelům, okouzleni jím jsou i návštěvníci regionu. Nebylo tedy překvapením, jak velký zájem o návštěvu kostela, který mimo církevní obřady a koncerty běžně přístupný není, lidé projevili.

Úvod Noci kostelů u sv. Ducha v Dobrušce patřil komentované mši, poté následoval koncert skupiny Bannda. Závěr byl ve znamení historie a účastníci se dozvěděli zajímavosti o této stavbě z úst ředitele Vlastivědného muzea Jiřího Macha. 

Samotné datum založení ani původní podoba dobrušského kostelíka svatého Ducha nejsou známy. Pravděpodobně byl dřevěný a jistě mnohem menší než ten dnešní. Historikové se dlouho domnívali, že současná stavba má gotické základy, ale při obnově omítky během posledních oprav se existence gotického zdiva kostela nepotvrdila.

Jiří Mach zdůraznil strategickou polohu kostela, neboť už od počátku stál vedle důležité komunikace, která byla jednou z větví směřujících od Hradce Králové do Kladska. Z Dobrušky se cesta ubírala tzv. Valským údolím směrem k Dobřanům a pokračovala přes Orlické hory. Založení svatostánku u jedné z hlavních regionálních komunikací bylo typické právě pro období středověké kolonizace, která probíhala i v tomto kraji.

Hned vedle sv. Ducha stojí výrazná hranolová zvonice. K ní v minulosti přiléhal malý přístavek, který do konce 18. století obýval poustevník, později pak hrobník s rodinou.

Kolem se rozkládá hřbitov, kde je pohřbena řada význačných osobností města. Mimo jiné se zde nachází hrobka rodiny Laichterových, jedné z nejvýznamnějších dobrušských rodin, navržená architektem Janem Kotěrou.

S těmito místy je spojena i další významná osobnost Dobrušky - František Vladislav Hek, či spíše jeho románový a filmový „dvojník“ F. L. Věk, který v nezapomenutelném televizním seriálu odjíždí z Dobrušky a vrací se zpět do rodného města vždy po cestě vedoucí právě ke kostelíku sv. Ducha. Po ní se vraceli do svých domovů i mnozí účastníci Noci kostelů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám