Hlavní obsah

Jedinečná revitalizace památkové zóny přinesla městu ocenění

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Ústí nad Orlicí se stalo vítězem krajského kola v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2018.

Foto: Stanislava Dvořáková

Regenerace městské památkové zóny s novým parkem ve středu města.

Článek

Nový park v Ústí nad Orlicí je prospěšným místem i chloubou města. Vedle možnosti odpočinku v samém centru města je ukázkou centra městské památkové zóny a umožňuje průchod do dolní části města.

Park plně splňuje své poslaní klidného místa pro odpočinek s esteticky vyváženou zelení. Ze starého hřbitova zůstaly zachovány sakrální památky - náhrobky i sochy, kaple Panny Marie Útěšné, která je připojena přímo ke kostelu a bývalá márnice, z které byla učiněna meditační kaple Jana Pavla II.

Umístěný mobiliář je vkusným, nenásilným průvodcem historií města. Mramorový stolec a jednotlivé prahy provázející kamenné cesty parkem připomínají dvanáct významných milníků z více jak 700leté historie města. Tato kamenná cesta procházející parkem se stala navíc spojnicí náměstí s Roškotovým divadlem a tím i zkrášlením svahu nad Husovou ulicí.

Není divu, že tato revitalizace centra městské památkové zóny, kde na místě starého hřbitova vznikl unikátní park, neunikla pozornosti institucí Ministerstva kultury ČR, Ministerstva pro místní rozvoj a Svazu historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vyhlašují soutěž o cenu za nejlepší přípravu a realizaci programu městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Město Ústí nad Orlicí se tak stalo vítězem krajského kola za nejlepší přípravu a realizaci v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v roce 2018 za Pardubický kraj.

Za toto ocenění obdrží město odměnu ve výši 100 000 Kč a zároveň postupuje do celostátního kola, které proběhne v měsíci březnu.

Tím snaha o zkrášlení města nekončí. I v letošním roce na základě dotace z Programu regenerace městských památkových zón a rezervací Ministerstva kultury ČR ve výši 1 590 000 Kč budou pokračovat práce na stavební obnově a restaurování dalších objektů uvnitř městské památkové zóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám