Hlavní obsah

Jediná michelinská šéfkuchařka střední Evropy míří na Karlovský gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Mimořádně atraktivního hosta bude mít 11. ročník Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 4. až 6. října ve Velkých Karlovicích. Vedle ochutnávek, farmářského trhu a dalšího programu nabídne i tradiční michelinské degustace, a to s jedinou oceněnou šéfkuchařkou střední Evropy, Eszter Palágyiovou.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Eszter Palágyiová šéfuje úspěšnou restauraci Costes v Budapešti.

Článek

„V uplynulých ročnících jsme do Velkých Karlovic přivezli již devět šéfkuchařů s michelinskou hvězdou, letos to přesto bude v jistém směru premiéra: poprvé a velmi rádi u nás přivítáme ženskou držitelku tohoto prestižního ocenění. Maďarka Eszter Palágyiová je ve svých 32 letech skutečným fenoménem nejen ve své zemi: jde o první a dosud jedinou oceněnou šéfkuchařku střední Evropy, restaurace Costes pod jejím vedením získala v minulých letech třikrát za sebou ocenění Restaurace roku Maďarska dle průvodce Dining Guide a sama Eszter v něm byla třikrát vyhlášena jako Chef of the year. Věřím, že si příznivci špičkové zážitkové gastronomie tuto mimořádnou příležitost nenechají ujít. Eszter Palágyiová připraví sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

Další příležitostí pro náročné gurmány bude v pátek 4. října galavečeře, při níž se tradičně prezentuje „domácí“ tým Spa hotelu Lanterna. Pod vedením šéfkuchaře Josefa Tydlačky připraví degustační menu snoubené s výběrem legendárního šampaňského G.H.Mumm.

Karlovský gastrofestival je jedním z nejstarších a nejnavštěvovanějších gastrofestivalů v České republice a je unikátní mj. tím, že se koná doslova uprostřed přírody. Ochutnávky se odehrávají u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se hosté můžou popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy, nebo se procházet po cyklostezce Bečva.

Součástí festivalu jsou i mezinárodní farmářský trh, soutěže o nejlepší valašský frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show či frgálová manufaktura, ve které si můžou návštěvníci vyrobit svůj vlastní valašský frgál.

Zážitkové galavečeře s michelinskými a dalšími šéfkuchaři ve Spa hotelu Lanterna jsou pak třešinkou na dortu této oblíbené gastro akce.

Na festivalu se za útratu tradičně platí jednotnou měnou - valašským gastrošem. Ten letos přechází z papírové podoby na elektronickou. „Místo bankovek obdrží lidé na směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou a budou moci platit bezhotovostně. Nevyužité gastroše bude možné vyměnit zpět,“ doplnil Tomáš Blabla.

Další informace: www.KarlovskyGastrofestival.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám